StoryEditor

"Mojoj su majci donijeli virus u sobu"

Piše D  /  15.05.2020., 07:05h

Sugovornik HRT-a tužan i ogorčen. Prije tri dana sahranio je majku. Bila je štićenica koprivničkog doma za starije i nemoćne i umrla je od bolesti Covid-19. Posljednji put vidjeli su se krajem veljače jer posjeti nisu bili dopušteni.

- Za zaposlenike to nije vrijedilo, oni su normalno hodali okolo i mojoj majci u sobu donijeli virus i od toga je umrla. Pozivam i Državno odvjetništvo da se uključi jer je zbog nemara umrlo više ljudi, među njima i moja majka, kaže za HRT-ov Regionalni dnevnik.

Kada se zaraza prvi put pojavila u domu, kod dvoje zaposlenika i jedne štićenice, izolirani su kontakti i činilo se da je sve pod kontrolom. A onda novi šok!

- 21. smo dobili prvu oboljelu osobu koja nije bila iz našeg pula poznatih bliskih kontakata i onda smo se definitivno zabrinuli, kaže dr. Draženka Vadla, glavna epidemiologinja u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Svi štićenici stacionarnog dijela bili su pozitivni, preseljeni su na liječenje u koprivničku bolnicu. Za sve ostale u domu niti tada nije određena karantena.

- Na žalost, u domu koji ima 100 zaposlenika i 270 štićenika apsolutno nije bilo izvedivo da se unutar doma tako nešto napravi i još jedan je razlog, da je ravnateljica koja je poznala  situaciju rekla da su zaposlenici u domu mnogobrojne ženske osobe i samohrane majke i mnogi drugi problemi da bi se to sa zaposlenicima moglo izvesti, kaže Vadla.

Kad se nakon nekoliko dana koronavirus u trećem navratu opet rasplamsao u domu, ravnateljica je, kažu u županiji, povukla moralni potez i odstupila s dužnosti te otišla u mirovinu. No nakon svega, za sporni dom, poručuju nadležni - karantena i dalje nije opcija.

- To znači da se zatvori dom kao da smo brod na pučini, nitko unutra, nitko van, osim onih koji su teško bolesni, pa se onda premještaju u bolnicu iz jednog prostog razloga što je nemoguće izvesti, 400 ljudi je u pitanju, ističe Valda.

No osim njih, ugroženi su i svi građani, od kojih neki kažu:

- Čuvam se, ne izlazim puno van, u velike skupine, većinom provodim doma, u mirovini sam...

- Držim se svih propisa i to je to čekam da to prođe...

Preporuke epidemiologa, s obzirom na treći val proboja virusa u koprivničkom domu, nisu urodile plodom. Hoće li ove sadašnje mjere dati rezultata vidjet će se tek sredinom lipnja.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 12:41