StoryEditor

MOJA PRIČA: Žrtve rata u Varešu svjedočile o svojim proživljenim traumama

Piše D  /  29.09.2017., 06:09h

U Varešu je danas održano javno govorenje žrtava rata "Moja priča", u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, uz prisustvo načelnika Općine Vareš, općinskih vijećnika, predstavnika lokalnih NVO, te visoke delegacije humanitarne organizacije Catholic Relief Services (CRS) iz Sjedinjenih Američkih Država.

Nazočni su mogli slušati osobna svjedočenja žrtava rata Kreše Primorca iz Mostara, Janka Samoukovića iz Višegrada i Tarika Rizvanovića iz Stoca.

"Moja priča" je razgovor o sukobima 1992. - 1995. godine u Bosni i Hercegovini iz drugog ugla i s drukčijom perspektivom, navodi se u priopćenju CRS-a, prenosi Fena.

Tri osobe, članovi udruga logoraša, nestalih i nasilno odvedenih, te oboljeli od PTSP-a, neovisno o etničkoj i religijskoj pripadnosti, javno su govorili o svojim iskustvima doživljenim u ratu i razgovarali s sudionicima događaja o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, mir i život.

To je prvi put da je ovaj događaj organiziran u Varešu, dok prisustvo načelnika Zdravka Maroševića, te općinskih vijećnika, šalje poruku da je ovaj grad otvoren i uvelike na putu pomirenja i izgradnje mira u BiH.

Događaji o kojima se govori na javnom govorenju nisu osmišljeni kako bi generalizirali javni dijalog, a žrtve rata dijele isključivo osobna iskustva, već kako bi prisutni slušaoci imali priliku da budu inspirirani takvim životnim primjerima i da razumiju važnost pomirenja.

Projekt u ovoj fazi provodi Catholic Relief Services (CRS), u suradnji s Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Međureligijskim vijećem u BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Helsinškim komitetom za ljudska prava Bijeljina i Nansen dijalog centrom Mostar, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:38