StoryEditor
nova funkcija

Mohammed bin Salman dobio imunitet u SAD-u u slučaju ubojstva novinara Jamala Khashoggija

Piše FENA  /  18.11.2022., 11:44h

Sjedinjene Države su utvrdile da de facto lider Saudijske Arabije - prijestolonasljednik Mohammed bin Salman - ima imunitet od tužbe koju je podnijela zaručnica ubijenog novinara Jamala Khashoggija, objavio je BBC.

Jamal Khashoggi, istaknuti kritičar saudijskog klerikalnog režima, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u listopadu 2018. godine

Američka obavještajna služba rekla je kako vjeruje da je princ Mohammed naredio ubojstvo.

No u sudskim podnescima američki State Department je izjavio da on ima imunitet zbog svoje nove uloge saudijskog premijera.

Khashoggijeva bivša zaručnica, Hatice Cengiz, napisala je na Twitteru da je "Jamal ponovno ubijen danas" ovom posljednjom odlukom.

Ona je, zajedno sa skupinom za ljudska prava Democracy for the Arab World Now (Dawn), koju je osnovao Jamal Khashoggi, tražila odštetu u SAD-u od prijestolonasljednika za ubojstvo zaručnika.

Tužbom je optužila saudijskog čelnika i njegove dužnosnike da su "oteli, vezali, drogirali i mučili te ubili novinara i zagovornika demokracije, Jamala Khashoggija".

Princa Mohammeda imenovao je prijestolonasljednikom njegov otac, kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, 2017. godine. Tridesetsedmogodišnjak je zatim dobio ulogu premijera u rujnu ove godine.

On poriče bilo kakvu povezanost sa ubojstvom Khashoggija.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:51