StoryEditor

Moguća nestašica toaletnog papira i potrošnih namirnica

Piše D  /  27.03.2021., 08:03h

Vlasnik Ever Greena, divovskog 200.000 tona teškog broda koji se ovog tjedna zbog snažnog vjetra nasukao i prepriječio Sueski kanal, ispričao se zbog blokiranja jednog od najvažnijih trgovačkih puteva, što bi moglo izazvati globalnu krizu opskrbe.

Čitava flotila teretnih brodova stoji zarobljena iza ogromnog broda, a Walter Salka, izvršni direktor brazilske kompanije za proizvodnju drvne pulpe Suzano, rekao je za Blumberg da ta firma sada ima velikih problema u transportu te sirovine za proizvodnju toalet papira.

Gužva u Sueskom kanalu dolazi u vrijeme već postojećeg manjka transportnih teretnih brodova uzrokovanog povećanom potražnjom u Kini i smanjivanju zaliha.

Salka je zabrinut da će se problem još pogoršati, što će zauzvrat doprinijeti velikom remećenju trgovine pulpom i posljedično proizvodnji toalet papira, ako proizvođači ne dobiju dovoljno te sirovine, javlja Blumberg.

Kompanija Suzano iz Sao Paola proizvodi oko trećinu globalne drvne pulpe. Oko 50 kontejnerskih brodova dnevno prođe kroz Sueski kanal, ali su sada svi oni blokirani zbog toga što se Ever Greena nasukao.

Stručnjaci su već upozorili da se, ukoliko se zastoj nastavi, mogu očekivati nestašice svakodnevnih potrošnih namirnica.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 20:57