StoryEditor

Mogherini: Vojna intervencija u Venezueli neprihvatljiva za EU

Piše D  /  12.03.2019., 11:03h

Vojna intervencija u Venezueli je neprihvatljiva za Europsku uniju, izjavila je Federica Mogherini, predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost.

- Kriza koja pogađa Venezuelu ima političke i institucionalne uzroke. Njeno rješenje mora biti političko, kao što mora biti mirno i demokratsko. To znači bez vojnih intervencija i takvo rješenje je prihvatljivo za nas - izjavila je Mogerini tijekom konferencije Vijeća sigurnosti UN-a.

Visoka predstavnica EU je naglasila i kako "rješenje ne bi trebalo biti nametnuto izvana", prenosi Dnevni avaz.

Juan Guaido, lider venezuelanske opozicije i predsjednik parlamenta, proglasio se privremenim predsjednikom na mitingu u glavnom gradu Karakasa 23. siječnja. Istog dana Sjedinjene Američke Države su ga priznale kao privremenog predsjednika.

Sadašnji predsjednik Venezuele Nicolas Maduro ocijenio je ovaj potez kao pokušaj državnog udara i najavio ukidanje diplomatskih veza sa SAD.

Većina država članica Europske unije priznala je Guaida kao privremenog predsjednika Venezuele, a Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kina, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska izrazile su podršku Maduru.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:36