Article_Top_970x250

Mogherini primila Vučića, Thacija, Đukanovića i premijere BiH i Makedonije

radni ručak

Mogherini primila Vučića, Thacija, Đukanovića i premijere BiH i Makedonije

pro 19, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Hina/EPA

Čelnici pet zemalja jugoistočne Europe borave danas u Bruxellesu na poziv visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicu Mogherini kako bi razgovarali o trenutačnoj situaciji koju obilježava napetost između Srbije i Kosova.

 Pozivu na radni ručak odazvali su se predsjednici Crne Gore, Srbije i Kosova, Milo Đukanović, Aleksandar Vučić i Hashim Thaci, te premijeri BiH i Makedonije Denis Zvizdić i Zoran Zaev. Albanski premijer Edi Rama, iako pozvan, nije došao zbog "neodgodivih obveza" u zemlji.

Prije radnog ručka, Mogherini je imala bilateralne razgovore s Đukanovićem i Zaevim.

U Europskom vijeću predsjednik Donald Tusk primio je srbijanskog predsjednika Vučića i premijerku Anu Brnabić.

Stanje u području jugoistočne Europe posljednjih je tjedana prilično napeto, u prvom redu u odnosima između Srbije i Kosova. Kosovska vlada je uvela carine od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine te donijela zakon kojim se kosovske sigurosne snage pretvaraju u vojsku, što je izazvalo prilično buke.

Trenutačno je prekinut dijalog između Srbije i Kosova.

Predsjednici Vučić i Thaci proteklih su mjeseci govorili o mogućnosti razmjene teritorija - sjever Kosova, većinski nastanjen Srbima, u zamjenu za Preševsku dolinu na jugu Srbije, većinski naseljenu Albancima.

Tome se snažno protivi kosovski premijer Ramush Haradinaj, koji o razmjeni teritorija ima potpuno oprečno stajalište od predsjednika Thacija, prenosi Hina.

Dnevnik.ba