Article_Top_970x250

Mogherini osudila bombardiranje civila u Siriji

BRUXELLES

Mogherini osudila bombardiranje civila u Siriji

stu 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

"Stav EU-a je da svi počinioci ratnih i zločina protiv čovječnosti moraju odgovarati za svoja djela", kazala je Mogherini

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini osudila je sirijske snage i njihove saveznike zbog bombardiranja civilnih meta u Siriji.

Od bombi snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih ruskih saveznika u srijedu u provinciji Idlib poginuo je 21 civil, među kojima desetero dece, priopćila je oporbena Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

"Stav EU-a je da svi počinioci ratnih i zločina protiv čovječnosti moraju odgovarati za svoja djela", kazala je Mogherini, prenosi Beta. Ona je dodala kako EU "podsjeća sve strane u sirijskom sukobu da trebaju poštivati međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava", prenosi FENA.

"Iako EU priznaje prisustvo terorističkih organizacija u regiji, kako su naznačili Ujedinjeni narodi, napadi sirijskih snaga i njihovih saveznika na važne civilne objekte, uključujući zdravstvene i obrazovne, neprihvatljivi su i trebaju odmah prestati", zahtjeva Mogherini u izjavi. Visoka predstavnica EU-a je pozvala UN da detaljno istraži posljedice napada u Siriji, prenosi Al Jazeera.

Dnevnik.ba