StoryEditor

Mogherini ljutita zbog carina: Zvala je Thaçija da ih ukine

Piše D  /  28.11.2018., 08:11h

- Mjere ne pomaže izgradnju dobrosusjedskih odnosa i moraju biti povučene - rekla je Mogherini Thaçiju u telefonskom razgovoru.

Iz Europske službe za vanjske poslove navode da je Mogherini zvala Thaçija da razgovaraju o posljednjim događanjima u kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kojem posreduje Europska unija. 

Po riječima Mogherini, odluka vlasti Kosova da poveća carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine "samo dodatno komplicira situaciju i ne dovodi do rješenja, bilo za probleme ljudi, bilo za nastojanja Kosova u ovom trenutku, ali i za budućnost".

I kad je Kosovo uvelo sporne carine, Mogherini je reagirala, navodeći kako to nije samo povreda sporazuma CEFTA, nego i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i Kosova.

Oglasila se i Europska komisija, zahtijevajući u najkraćem roku odgovor EU-a na odluku Vlade Kosova da podigne carine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 100 posto.

Unija je već početkom mjeseca zatražila od vlasti Kosova da hitno objasne odluku o povećanju carina od tadašnjih 10 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 03:03