StoryEditor

Modrić ruši tradiciju Messija i Ronalda staru deset godina

Piše D  /  03.12.2018., 07:12h

Još samo jedan korak ostao je Luki Modriću da ovu 2018. godinu pospremi u svoju vitrinu na najbolje mjesto. Osvajao je Luka nagrade kako s klubovima tako i pojedinačno, ali ova godina ipak je nešto posebno, prenosi Večernji.hr

U njoj je prvo podignuo pehar Lige prvaka, četvrti u svojoj karijeri, a onda je otišao na Svjetsko prvenstvo. 

Bojali smo se kako će izgledati tamo jer znamo da, kad Luka igra svoj najbolji nogomet, onda i svaki naš igrač igra bolje, cijela reprezentacija igra bolje. I nije moglo biti bolje nego u Rusiji na Svjetskom prvenstvu, padali su suparnici jedan za drugim sve do finala.

Čestitali smo Francuzima, zaslužili su jer su bili bolji, ali i oni su morali čestitati našem srebru i našem zlatnom Luki. On je proglašen najboljim igračem SP-a i, dok je primao taj trofej, suze su mu punile oči jer je više od tog svog priznanja Hrvatskoj želio zlato.

Francuzi glavni konkurenti

No, kad već tog zlata nije bilo, Lukinom smo se posebno veselili jer znali smo koliko je sebe taj dečko uložio u nogomet, od nabijanja lopte po izbjegličkom hotelu do tih sjajnih trenutaka u Ligi prvaka i na Svjetskom prvenstvu.

Znamo da oni koji biraju najboljega po France footballu, koji odlučuju o Ballon d’oru ne razmišljaju o tim teškim dječačkim danima nekog igrača, o kaljenjima po ligi BiH i Interu, igranju u Dinamu koji u europskim i svjetskim razmjerima nema nekakvo visoko mjesto.

U ovakvim izborima vodi se računa o osvojenim trofejima, a onda i o tome koliko je igrač tim trofejima pridonio. Dakle, Luka Modrić ušao je u najuži izbor, po brojnim anketama i predviđanjima on će i dobiti taj trofej, iako uvijek postoji crv sumnje s obzirom na to da su mu u izboru francuskih novina konkurenti Francuzi, koji su osvojili naslov svjetskih prvaka, Kylian Mbappe Antoine Grizmann i Raphael Varane, a Varane je uz to Lukin suigrač u Real Madridu s kojim je uzeo naslov europskog prvaka.

Budući da je Luki Modriću glavna konkurencija upravo iz Francuske, treba biti oprezan koliko god su glasine sve do proglašenja koje će biti u ponedjeljak govorile da će Luka Modrić odnijeti i tu pobjedu.

Sigurno je samo to da dosadašnji “senatori”, koji su imali “pretplatu” na tu nagradu, silaze s trona. Leo Messi ove godine nema velikih trofeja, osim naslova prvaka Španjolske s Barcelonom. Ostao je bez Lige prvaka, a s Argentinom je brzo otišao sa Svjetskog prvenstva, posramljen u susretu s Hrvatskom.

Cristiano Ronaldo osvojio je s Lukom Ligu prvaka, ali s Portugalom nije stigao daleko. Istina, on je atraktivniji, zabija, asistira (kad zaboravi na sebičnost), ali ovo je bila godina Luke Modrića. On je jednostavno motor zbog kojeg je Ronaldo u Realu bio bolji igrač, čovjek iz sjene bez kojega se ne može jer vuče glavne konce igre.

Stanley Matthews je prvi igrač koji je dobio tu nagradu 1956. kao igrač Blackpoola. Puno je velikana u svoje vitrine spremilo to veliko priznanje, ali zadnjih deset godina bilo je rezervirano samo za Messija i Cristiana Ronalda, svaki je po pet puta osvojio taj trofej.

Zadnji koji je slavio a da nije Messi ili Ronaldo bio je Brazilac Kaka 2007. godine, igrač Milana i Brazila, a nakon njega upravo je taj dvojac dominirao. No, sad je kraj njihovim uzastopnim naslovima, Messi trofej neće dobiti, a očito ni da Liga prvaka Ronaldu nije dostatna jer je već najavljeno da ne dolazi na proglašenje. Nije došao ni na proglašenje Fifine nagrade jer je znao da nije slavljenik.

Luka je naš pobjednik 

Dakle, prema L’Equipeu, Luka Modrić, Kylian Mbappe i Raphael Varane su u tom velikom finalu kojem će vrhunac biti u ponedjeljak na posebnoj svečanosti. Nije Luka prvi naš igrač koji se našao među tri finalista. Davor Šuker je 1998. bio drugi, iza svjetskog prvaka Zinedinea Zidanea, a ispred Brazilca Ronalda. 

O toj nagradi odlučuju novinari koji prate nogomet, isprva je to bila nagrada za europske nogometaše, pa za sve nogometaše koji igraju u Europi, a od 2007. godine je globalna, bira se najbolji igrač svijeta u godini na izmaku.

Vjerujemo da će u ponedjeljak na tronu prvi put biti jedan hrvatski igrač, da će Luka osvojiti i tu veliku nagradu te zaključiti ovu godinu na najljepši mogući način.

Dogodi li se da je ipak ne dobije, jer ne treba zanemariti pritisak Francuza koji drže da Zlatna lopta mora nekome od svjetskih prvaka, za nas će Luka i dalje biti najbolji jer sigurno je njegov doprinos srebrnoj medalji Hrvatske na Svjetskom prvenstvu veći negoli je to doprinos Griezmanna, Mbappea i Varanea bio u Francuskoj, ili što je pak uloga Varanea u osvajanju Lige prvaka s Realom.

Istina je da su vrhunski igrači, ali značaj Luke Modrića u tim rezultatima puno je veći.

Dnevnik.ba

 

15. travanj 2024 02:51