StoryEditor
tužba

Moderna tuži Pfizer: "Kopirali su našu tehnologiju za cjepivo"

Piše desk  /  26.08.2022., 17:44h

Moderna tuži Pfizer i njegovog njemačkog partnera BioNTech tvrdeći da su kopirali tehnologiju za razvoj cjepiva koju je Moderna razvila godinama prije pandemije. Tužba je pokrenuta u SAD-u i Njemačkoj, a još se ne zna koliku odštetu traži Moderna

Moderna tvrdi da je Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 kopija Modernine revolucionarne tehnologije. Moderna je objavila da su Pfizer i BioNTech prekršili patente prijavljene između 2010. i 2016. godine, koji su pokrivali njenu mRNA tehnologiju. Moderna ima sjedište u Cambridgeu u američkoj saveznoj državi Massachusettsu, a tužbu je predala na Okružni sud u Massachusettsu i Regionalni sud u Düsseldorfu u Njemačkoj, gdje je sjedište BioNTecha, prenosi Index.hr.

Glasnička RNA, poznatija prema kratici mRNA, genetski je zapis koji prenosi DNA upute staničnom sustavu za stvaranje proteina i korišten je u proizvodnji cjepiva protiv koronavirusa.

"Podnosimo ove tužbe kako bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnološku platformu koju smo stvorili, uložili milijarde dolara u razvoj i patentirali je tijekom desetljeća koje je prethodilo pandemiji covida-19", rekao je Stéphane Bancel, izvršni direktor Moderne, te dodao:

"Ova temeljna platforma koju smo počeli graditi 2010., zajedno s našim patentiranim radom na koronavirusima 2015. i 2016., omogućila nam je da proizvedemo sigurno i vrlo učinkovito cjepivo protiv covida-19 u rekordnom vremenu nakon izbijanja pandemije."

Ne traže zabranu prodaje

Moderna je primila 2.5 milijardi dolara od američkih poreznih obveznika za razvoj svog cjepiva protiv covida-19, a 2020. godine objavila je da neće inzistirati na svojim patentima povezanima s covidom dok traje pandemija. No u ožujku je kompanija rekla da očekuje da će proizvođači koji nemaju sjedište ili ne proizvode cjepivo u zemljama s niskim ili srednjim dohotkom poštovati intelektualno vlasništvo Moderne.

Moderna je u petak istaknula da ne traži odštetu za aktivnosti prije 8. ožujka i da ne namjerava ukloniti cjepiva Pfizera i BioNTecha s tržišta, te da ne traži zabranu njihove buduće prodaje, s obzirom na potrebu da cjepivo protiv koronavirusa bude dostupno.

Pfizer zasad bez komentara

Jerica Pitts, glasnogovornica Pfizera, rekla je u petak ujutro da njena kompanija nije primila tužbu i da zasad nije u mogućnosti komentirati tužbu, prenosi The New York Times.

Moderna i Pfizer prvi razvili cjepivo

Moderna i Pfizer u suradnji s BioNTechom prvi su razvili cjepivo protiv koronavirsa, podsjeća Reuters.

Moderna je samo deset godina nakon što je osnovana razvila tehnologiju glasničke RNK (mRNA) koja je omogućila neviđeno brz razvoj cjepiva protiv covida-19.

Proces izdavanja dozvole, koji obično traje godinama, završen je u roku od nekoliko mjeseci, uglavnom zahvaljujući velikom pomaku u razvoju mRNA cjepiva, koja ljudske stanice uče kako proizvesti protein s ulogom okidača imunološkog odgovora.

I njemački BioNTech istraživao je to područje kada je sklopio partnerstvo s američkim farmaceutskim divom Pfizerom.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je po hitnom postupku cjepivo protiv koronavirusa Pfizera/BioNTecha, u prosincu 2020., a tjedan dana kasnije i ono Modernino.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 09:46