Article_Top_970x250

Moćni američki raketni sustav stigao u Hrvatsku, pogledajte slike

brzi odgovor 21

Moćni američki raketni sustav stigao u Hrvatsku, pogledajte slike

svibnja 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pripadnici američke Nacionalne garde Floride stigli su tijekom vikenda u Hrvatsku kako bi na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja sudjelovali na međunarodnoj vojnoj vježbi Immediate Response 21, izvijestio je MORH.

Riječ je o pripadnicima 2. topničke bojne 116. pukovnije (2-116FA) u sastavu 53. brigadnog borbenog tima Nacionalne garde Floride, čija ja oprema dopremljena prošlog tjedna morskim putem iz SAD-a u zadarsku luku Gaženica i ovih dana prevezena na vojni poligon kod Slunja.

Bojnik Željko Vuk, glavni planer MVV-a IR21 izjavio je, u ime hrvatskih Oružanih snaga, da imaju priliku uvježbavati s topničkim postrojbama Oružanih snaga SAD-a i Slovenske vojske te da će po prvi raditi tako da će tri vojske raditi jedan dio topničke vježbe, prenosi Hina.

Patriot stigao u Hrvatsku

Pripadnici Oružanih snaga SAD-a, nadnarednik Richard Caton i razvodnik Philip Nguyen očekuju izvrsnu suradnju s pripadnicima Hrvatske vojske te kvalitetnu razmjenu znanja i iskustava.

"Uzbuđeni smo što smo ovdje i što ćemo sudjelovati u ovoj vježbi s iznimnim vojnicima i razmijeniti iskustva", rekao je Caton, napominjući da će središtu vježbe biti interoperabilnost, dok je Nguyen dodao da je veoma uzbuđen, jer nikad nije bio izvan svoje zemlje.

Dan ranije, u subotu, je u Hrvatsku stigao američki sustav protuzračne obrane Patriot te je dopremljen u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku. Taj sustav protuzračne obrane iz sastava je američkog 10. zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane te će u vježbi Astral Knight 21 pružati zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga u sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response 21.

Sustav Patriot po prvi put je razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Republike Hrvatske, ističu iz MORH-a.

Dnevnik.ba

Tagovi: