MOSTAR, 28. ožujka (FENA) - Više stotina vjernika sudjelovalo je na Veliki petak u pobožnost Križnog puta na brdu Hum u Mostaru.(Foto FENA/Branka Soldo)BRANKA SOLDO -
StoryEditor
Mostar

Mnoštvo vjernika na tradicionalnoj pobožnosti Križnog puta na Humu

Piše fena  /  29.03.2024., 16:37h

Više stotina vjernika sudjelovalo je na Veliki petak u pobožnosti Križnog puta na brdu Hum iznad Mostara.

U pobožnosti je sudjelovalo i mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić koji je govorio o važnosti Velikog petka i Kristovoj muci.  

"Redovito se na Veliki petak okupljamo ovdje kako bismo obavili pobožnost Križnog puta. Dok razmišljamo o Isusovoj muci i smrti, naravno, da želimo s njime i s tom mukom i smrću sjediniti svoje patnje i križeve, osobne, ali i našega naroda i svijeta. Puno je nakana na koje bismo danas trebali moliti, puno je izazova u svijetu i vjerujem da će nam ova pobožnosti pomoći da se dostojno pripravimo za svetkovanje Uskrsa", kazao je biskup Palić.  

Postaje križnog puta molili su i križ nosili vjernici grada Mostara iz svih šest župa (Marija Majka Crkve-Katedrala, Sv. Ivan Apostol i Evanđelista, Centar-Zalik, Sv. Petar i Pavao, Sv. Matej Apostol i Evanđelista, Rudnik, Sv. Toma Apostol, Bijeli Brijeg, Sv. Marko i sv. Luka, Cim-Ilići).

Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Molitveni dio križnoga puta, sastoji se od pripravne molitve, zatim od 14 molitvi za svaku postaju i od završne molitve.

Odlukom Crkve, uz pobožnost Križnog puta vezana je i milost potpunog oprosta.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 12:57