StoryEditor
poplave u sloveniji

Mnogi Slovenci zbog opasnosti od klizišta nisu mogli prenoćiti u svojim kućama

Piše desk  /  06.08.2023., 10:30h

Poplave u Sloveniji i dalje traju, a unatoč smanjenju količine padalina tijekom noći, mnogi ljudi zbog opasnosti od klizišta nisu mogli spavati u vlastitim kućama, javlja u nedjelju slovenska agencija STA.

Vatrogasci su provodili mjere zaštite od odrona tla i poplava, ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, uklanjali srušeno drveće, spašavali ljude iz opasnih prostora i dostavljali potrepštine poput hrane i lijekova, javljaju iz uprave za zaštitu i spašavanje.

Uprava je u proteklih 12 sati zabilježila ukupno 230 izvanrednih slučajeva na 186 lokacija, a najviše na područjima regionalnih centara za obavještavanje u Murskoj Soboti (36), Mariboru (32), Slovenj Gradecu (31), Celju (26) i Ljubljani (21).

Zbog izlijevanja rijeke Mure u večernjim je satima iz sela Dolnja Bistrica evakuirano 500 ljudi.

Do evakuacije je došlo također u Koroški Beli, gdje je trajala do sedam sati ujutro, te uz rijeku Mežu. Tijekom noći je izrađen plan za preventivnu evakuaciju dodatnih 110 osoba iz Črne na Koroškem, gdje će biti evakuirani i korisnici Centra za osposobljavanje, rad i zaštitu, objavio je Radio Slovenija.

Donji tokovi Krke i Save se još uvijek izlijevaju, a situacija je i dalje najgora u Krškoj vasi i u Ločama. Nekoliko gostiju kampa termi Čatež je zbog nabujale podzemne vode noć provelo u sportskoj dvorani u Brežicama.

Brojne ceste su i dalje zatvorene u pokrajinama Primorskoj, Koruškoj, Štajerskoj, Zasavlju i Središnjoj Sloveniji. Promet je, među ostalim, u potpunosti obustavljen između Celja, Laškog i Radeča te na relacijama Ljubljana-Litija-Zagorje-Hrastnik-Zidani Most, Hrastnik-Marno-Rimske Toplice i Trebija-Žiri-Rovte.

Ceste su zatvorene i od Mežice i od Šoštanja prema Črnoj na Koroškem, Dobrova-Polhov Gradec-Ljubljanica, Preddvor-Jezerski vrh, Begunje-Tržić, Ljubno-Solčava te od Kamnika prema Kamniškoj Bistrici i prema Gornjem Gradu. Ponovno je otvorena štajerska autocesta između Ljubljane i Maribora.

U nedjelju će u Sloveniji najprije uglavnom biti oblačno, a sredinom dana bi se naoblaka trebala smanjiti. Povremeno će doći i do lokalnih oborina. Poslijepodne će sa sjeverozapada stići  pljuskovi i grmljavine, koji bi mogli biti i jači. Privremeno će puhati snažan sjeverni vjetar.

Moguće je da dođe i do pljuskova, olujnog vjetra i manje tuče, što je vjerojatnije u Primorskoj, rekao je za Radio Slovenija meteorolog Blaž Šter. Prema predviđanjima hidrologa, ne očekuje se da će dodatne padaline pogoršati stanje na većim rijekama. Navečer će se atmosfera smiriti, a kiša će posvuda prestati.

Geološki zavod Slovenije upozorio je na povećanu vjerojatnost od pojave odrona tla u cijeloj državi zbog visoke vlažnosti zemlje.

Dnevnik.ba

09. prosinac 2023 06:29