StoryEditor
veliki troškovi

Mnogi roditelji u problemima uoči proslave mature: Dižu kredite za odijela i haljine

Piše desk  /  15.04.2023., 10:30h

Osim školskog pribora, knjiga i odjeće, pred roditeljima maturanata je još jedan izazov. Tako već sada mnogi počinju pripreme za malu ili veliku maturu, a sve će to značiti novi udar na džepove roditelja.

Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja “Futura” Mostar, kazao je da roditelji moraju da se odreknu mnogih stvari kako bi svojoj djeci omogućili sve što im je potrebno za maturalnu večer, prenosi Avaz.

- Stvar je vrlo jasna, za četveročlanu obitelj s prosječnim primanjima nedostajat će tisuću maraka kako bi mogli omogućiti sve ono što je navedeno u potrošačkoj korpi - kazao je Bago.

Dodao je i to da potrošačka korpa, koja je samo u martu iznosila više od 2.000 maraka, ne uzima u obzir troškove kao što su kirija, krediti, pa i mature.

- U potrošačkoj korpi nikakvog luksuza nema, tu su najosnovnije stvari koje trebaju porodici - rekao je Bago.

Osvrnuo se i na to da mature roditelje koštaju mnogo jer, kako je došlo do inflacije, tako su porasle cijene i odijela i maturskih haljina.

- Roditelji moraju da se odreknu mnogih stvari kako bi omogućili svojoj djeci ono nešto najosnovnije što je potrebno za maturu - istakao je Bago.

Nimalo jeftina

Odijela u radnjama u kojima s izloga „ne vrište“ neki svjetski brendovi i koje se smatraju pristupačnima za bh. građane na kraju i ne ispadnu tako jeftina.

Samo sako košta oko 130 KM, dok djevojke za šminku i frizuru moraju izdvojiti više od 100 KM. Za maturske haljine potrebno je minimalno planirati još 200 KM, a cijene znaju biti i mnogo više.

Mnogi roditelji već sada posjećuju banke i mikrokreditne organizacije kako bi na kredit kupili sve ono što je potrebno da bi sina ili kćerku dostojanstveno ispratili na maturalnu večer.

Donijeti odluke

Bago je kazao da nadležni moraju donositi odluke na strateški način kako bi se građanima olakšalo.

- Mora se čekati i formiranje vlada, zatim tek onda da se razmišlja o nekom boljitku na ovom polju - zaključio je on.

Dnevnik.ba

23. veljača 2024 00:19