Article_Top_970x250

MMF objavio katastrofalnu prognozu za Hrvatsku, očekuju duboku recesiju

pad bdp-a od 9%

MMF objavio katastrofalnu prognozu za Hrvatsku, očekuju duboku recesiju

tra 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Prognoza Međunarodnog monetarnog fonda o padu hrvatskog BDP-a u ovoj godini od devet posto malo koga je iznenadila zbog općeg utjecaja epidemije na svjetsku ekonomijku, ali skoro nitko nije očekivao da će u MMF-ovoj usporedbi s ostalim zemljama Hrvatska tako loše proći, piše Novac.hr.

Naime, uz Grčku kojoj MMF prognozira pad BDP-a od 10 posto i Italiju koja će "zaroniti" 9,1 posto, za Hrvatsku je dana uvjerljivo najlošija procjena unutar EU. Hrvatska stoji gore nego ostale europske zemlje u razvoju, ocjenjuje MMF.

Grupu zemalja koje MMF svrstava u europske zemlje u razvoju čine, osim Hrvatske, Rusija, Ukrajina, Bjelorusija, BiH, Srbija, Mađarska i Bugarska. Fond je dao prosječnu procjenu pada BDP-a od 5,2 posto, što je čak 3,8 posto povoljnije od prognoze dane za hrvatsko gospodarstvo.

"Budući je naš BDP u značajnoj mjeri oslonjen na usluge poput turizma, a koronavirus je najjače kratkoročno, a vjerojatno i dugoročno, udario upravo na taj sektor, otuda i procjena MMF-a da ćemo imati najveći pad BDP-a u ovom dijelu Europe, i pad značajno veći od pada dijela Europe koji MMF u svojoj analizi vodi kao europske zemlje u razvoju", kaže istraživač Ekonomskog instituta u Zagrebu, Zoran Aralica.

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu, Željko Garača, navodi da će "sada mnogo toga ovisiti od politike koju će voditi Vlada Hrvatske, konkretno ministar financija Zdravko Marić".

"Hoće li će to biti 'austerity' ili fiskalna ekspanzija. Za mene tu nema dileme, gledajući kako rade druge zemlje, ali i ono što smo prošli nakon krize 2009. - to mora biti fiskalna ekspanzija, a uz nju, između ostalog, mjere koje bi razvojem unutarnjeg tržišta ublažile očekivani pad BDP-a", smatra Garača.

Kada je u pitanju prognoza MMF-a za iduću godinu, procjena je da će hrvatsko gospodarstvo rasti po stopi od 4,9 posto, što je dvostruko više od rasta u 2019. godini.

Za Njemačku i Austriju MMF prognozira pad BDP-a u ovoj godini od sedam posto, što je malo više od recesijske prognoze Fonda za cijelu eurozonu (6,6 %).

Dnevnik.ba