StoryEditor
"vlada mora reagirati"

Mlijeko poskupljuje iz tjedna u tjedan. Proizvođači tvrde: Trgovci bez razloga dižu cijene

Piše desk  /  15.11.2022., 09:00h

“Istina je da se određeni broj farmi zatvara. Iako, ponavljam, sigurno neće doći do nestašice”, kazao je Bulut.

Novi udarac na novčanike. Naime, u proteklih nekoliko tjedana u trgovinama diljem naše zemlje primjetan je skok cijena mlijeka. Proizvođači mlijeka smatraju da odluka o podizanju cijena nije opravdana te smatraju da je krajnje vrijeme da vlast pod hitno uvede mjere.

Ovo je u razgovoru za Raport kazao i Amir Bulut, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBŽ-a.

Dodao je kako su otkupljivači i trgovci su krivci za skok cijena.

“Realno, cijena ne bi trebala biti viša od dvije marke. Govorim to prema cijenama koje otkupljivači daju proizvođačima. Najskuplja otkupna cijena mlijeka je do oko 75 feninga. S druge strane, oni prodaju od 2 do 3 KM. Opravdan razlog za dizanje cijena nemaju niti trgovci niti otkupljivači. Mislim da Vlada FBiH obvezno treba reagirati, ali i nadležna inspekcija”, kazao je ovo Bulut.

Međutim, kako kaže, do nestašice mlijeka na području FBiH ne bi trebalo doći.

“Građani nemaju razloga za brigu jer mlijeka ne može nedostajati. Ovdje se vrši pritisak da se što više podigne cijena u trgovinama da bi se počelo uvoziti mlijeko. Realna cijena ne bi smjela prijeći od 2 do 2.10 KM. Ovo su nerealne cijene. Mislim da će građani ovo jedva izdržati. Trebaju se uvesti mjere pomoći od kojih proizvođači mogli normalno živjeti, a da otkupljivači i trgovci ne smiju više enormno podizati cijene”, kazao je Bulut za Raport.

S druge strane, Amir Bulut dodaje kako proizvođači nemaju nikakve koristi od skoka cijena. Smatra da se zbog konstantnog povećanja cijena stavki koji ulaze u proizvodnju značajno smanjuje broj farmera.

“Istina je da se određeni broj farmi zatvara. Iako, ponavljam, sigurno neće doći do nestašice”, kazao je Bulut.

Trenutna cijena litre mlijeka u marketima u BiH kreće se od 2 pa sve do 2.70 KM. Napomenimo da cijena varira ovisno o kvaliteti i postotku masnoće. Prema najavama, cijena bi u predstojećem periodu trebala iznositi i do 3 KM po litri.

Podsjetimo, u rujnu je Vlada Srbije donijela je odluku o zabrani izvoza svježeg mlijeka te je i povećala cijene. Kako su naveli u svom pojašnjenju, zabranjen je izvoz za sve zemlje osim za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

“Srbija kao da želi da stvori paniku na tržištu. Generalno, ova njihova odluka neće utjecati na nestašicu mlijeka u BiH zato što je mliječna industrija relativno jedna od boljih razvijenih industrija u našoj zemlji. Do skoka cijena je već došlo, sumnjam da može dalje ići”, kazao je ekonomski analitičar Admir Čavalić nedavno za Raport.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2023 14:58