06.09.2016., Zagreb - U kinu Europa odrzana je knjizevna tribina Muze i topovi. Na tribini su sudjelovali pisci Ivica Djikic, Josip Mlakic i Stefan Hertmans. Josip Mlakic. Photo: Zarko Basic/PIXSELLZARKO BASIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
DJELUJE LI PREDSJEDNIK SDA NA SVOJU RUKU?

Mlakić za Dnevnik.ba o neuspjelim pregovorima: Međunarodna zajednica ne želi imenovati glavnog kočničara - Izetbegovića

Piše G.L.  /  21.03.2022., 11:58h
Nitko sa zrncem zdravog razuma nije očekivao drugačiji ishod. Razloga je više, a glavni je taj što nitko iz međunarodne zajednice cijelo vrijeme, dok su trajali pregovori, ne želi imenovati glavnog kočničara, Bakira Izetbegovića, što navodi na pomisao da on to ne radi na svoju ruku. Treba se podsjetiti da je dogovore u Neumu minirao visoki predstavnik Christian Schmidt svojom izjavom da će se naredni izbori održati bez obzira hoće li se postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona. Vjerujem da Izetbegović ni ovaj put nije djelovao na svoju ruku, rekao je za Dnevnik.ba Josip Mlakić, hrvatski i bh. književnik i scenarist.

Za Mlakića je, kako navodi, "simptomatična je izjava američkog veleposlanika u BiH nakon što je postalo jasno da su pregovori propali". 

Michael J. Murphy, američki veleposlanik u BiH je rekao da "blokade predugo postoje u Federaciji. Građani bi dobili nadu za bolju budućnost za put ka EU. Svi lideri su nam kazali da smatraju da su postigli određen napredak, da bolje razumiju stavove. Nažalost SDA i HDZ to nisu mogli provesti u dogovor". 

"Odbijanjem da imenuje krivca, odnosno izjednačavanjem krivnje između SDA i HDZ-a, američki veleposlanik posredno amnestira Izetbegovića, te tako minira svaki budući dogovor. S druge strane, Izetbegoviću je itekako stalo da se naredni izbori ne održe, jer se našao u prilično nezahvalnoj situaciji: u slučaju da prihvati dogovor, bit će proglašen izdajnikom i pometen na izborima", istaknuo je Mlakić. 

Jedino u slučaju neodržavanja izbora, dodaje, Izetbegovićeva SDA ima neke izglede ostati na vlasti, bez obzira kako se situacija u tom smislu bude razvijala. 

"Dakle, sve dok međunarodna zajednica javno i rezolutno ne objavi da se izbori neće održati ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona, odnosno do poštivanja ustavnog uređenja zemlje, neće doći do bitnijih pomaka u tom smislu", rekao je Mlakić. 

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 01:07