StoryEditor

Mlakić: Danas inauguracija bošnjačkog "lažnog cara"; podržavam pokret #SejdoKomsic

Piše D  /  20.11.2018., 01:11h

Josip Mlakić, hrvatski i bh. književnik iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja za Dnevnik.ba je komentirao današnju inauguraciju Željka Komšića, nametnutnog bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i aktivizam pokreta #SejdoKomsic.

Mlakić je ocijenio kako je inauguracija  bošnjačkog „lažnog cara“ Željka Komšića završni čin jedne političke travestije koja traje već duže od jednog desetljeća.

"Travestija je, da podsjetim, jedan karakterističan vid parodiranja kojega karakterizira inverzan odnos izraza i sadržaja, što znači otvoreno prikrivanje stvarnog stanja stvari, gdje je ‘hrvatsko‘ zapravo ‘bošnjačko‘", kazao je Mlakić.

Napomenuo je i kako bošnjačka nacionalna elita ne želi odgovoriti na trivijalno pitanje: Što su Bošnjaci dobili Komšićevim izborom?

"Ono što je za BiH karakteristično je to da je ta travestija odavno prešla u grotesku, jer nitko od bošnjačke političke i nacionalne elite ne želi odgovoriti na jedno trivijalno pitanje: Što su Bošnjaci dobili izborom Željka Komšića? I što očekuju od njega", kazao je Mlakić.

Izjavio je i kako podržava aktivizam pokreta #SejdoKomsic čiji su članovi jutros od Orašja preko Usore do Neuma gradove u kojima žive Hrvati plakatirali s Komšićevim likom i naveli kako je i dalje persona non grada.

"Što se tiče plakata, to, naravno, podržavam, ali ako je to jedini „vid otpora“ jednom sve agresivnijem nacionalizmu, bojim se da će politička agonija zemlje još potrajati, jer je Željko Komšić u tom sveopćem cirkusu nevažan", rekao je Mlakić.

Prema njegovim riječima, mnogo su važniji oni koji su ga instalirali i koji ga koriste kao lutku na koncu.

"Što mora napraviti, primjerice, jedan Valentin Inzko da bi dobio sličan „znak pažnje“ kao što ga dobiva jedan potpuno nevažni politički klaun poput Željka Komšića? Da nas uvjeri da su 1+1+1=2",rekao je Mlakić.

G.L. /Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:02