StoryEditor

Mladom Srbinu rak liječio šetnjom i molitvom: Mladić je umro

Piše D  /  24.01.2019., 09:01h

Tako 32-godišnja Biljana Jovanović, kako piše Blic, tvrdi da je Miroljub Petrović poznat po svojim šarlatanskim stavovima. On, tvrdi ona, uvjerava ljude koji obole od tumora da ne idu liječniku, nego u njegov centar gdje im "liječenje" masno naplaćuje.

Biljana kaže da im je Petrović u slučaju njenog brata rekao da ne idu liječniku zbog tumora na mozgu i da će mu nakon njegove terapije biti bolje. Kad je mladić umro, kaže sestra, svu krivicu svalio je na obitelj.

"Godinama smo slušali njegova predavanja"

Biljana kaže da je dijagnoza tumora njenog brata potresla obitelj i da su spas pokušali potražiti kod Petrovića jer su gledali njegove snimke o ishrani i liječenju neizlječivih bolesti.

"Godinama smo slušali njegova predavanja ne znajući da će jednog dana zatrebati. Kontaktirala sam s njim preko maila i odgovorio mi je istog dana. Pisao mi je da se ne plašimo, da se to brzo i lako rješava, pritom nas uvjeravajući da ne idemo kod liječnika", kaže Biljana.

Blic je dobio uvid u prepisku Biljane Jovanović i Miroljuba Petrovića, koji joj je odgovarao putem maila njegovog CPS centra (Centar za prirodnjačke studije). U odgovoru koji je Petrović poslao piše da "nema potrebe da se uzbuđuju, da se to brzo i lako rješava" i napisao im je "program ozdravljenja", preporučujući mladiću oboljelom od tumora da 30 dana pije samo sokove te da kupuju njegove preparate.

Terapija koja se sastojala od molitvi i šetnji

Biljana priča da je Slavčo radio magnetnu rezonancu koja je pokazala da je 90 posto riječ o benignom tumoru, i da bi, ako se operira, postojala mogućnost da motorička funkcija mozga bude oštećena.

Petrović je oštro reagirao na to što su se uopće obratili liječnicima, priča Biljana, napisavši joj da se "ne bave glupostima i da im je on poslao jedinu terapiju koja mu može pomoći", kao i da "lijekove koje su mu dali liječnici ne uzima" te da "nije važno što kaže magnetna, već kako se njen brat osjeća".

Slavčo je proveo i šest dana u Petrovićevom centru, priča Biljana. Prema njenim riječima, dan u centru naplaćivali su im 120 eura.

"To je jedna obična kućica s baštom, nije nikakav institut. Brat je tamo primao tinkture koje pravi dr. Petrović, molio se, šetao. Nikakva ispitivanja nisu rađena", dodaje Biljana.

Kako se zdravstveno stanje mladića nije promijenilo ni nakon toga, Biljana je opet pisala Petroviću, a on im je odgovorio da ako bi Slavčo bio "godinu dana u njihovom centru i živio pod nadzorom stručne osobe, sigurno nikad ne bi imao epileptični napad", kao i da "njen brat ima problem s demonima". Kada je Slavčo preminuo, Petrović je optužio obitelj da je "uništila dijete", kaže Biljana.

Prijeti mu do 12 godina zatvora

Zbog ovakvog Petrovićevog djelovanja, postoje indicije da je počinio teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, kaže za Blic Predrag Milovanović, tužitelj iz Udruženja sudaca i tužitelja Srbije. Za ovakvu vrstu kaznenih dijela, ako se pokaže da je zbog nadriliječništva uslijedila smrt, može se dobiti i do 12 godina zatvora, rekao je Milovanović. On ističe da bi u ovom slučaju sestra preminulog mladića trebala prijaviti Petrovića.

Blicu se javio i Petrović, ali nije želio ništa komentirati.

"Ne bih da dajem nikakve izjave za vaše novine, nemojte da me zovete više, hvala", rekao je.

Miroljub Petrović poznat je po brojnim šarlatanskim tezama koje je iznosio u javnosti. On je na čelu takozvanog Fakulteta prirodne medicine koji nema nijednu akreditaciju za rad, a za 950 eura daje diplome "doktora prirodne medicine".

U nizu svojih obraćanja putem interneta ili tribinama širom Srbije Petrović je iznosio krajnje opasne ideje i stavove. Najpoznatija je da dileri droge trebaju "pod mač, bato". Iako ima svoj institut, on je veliki protivnik obrazovanja, a govori da su škole "ateističke debilane i janjičarski kampovi".

Izjavljivao je kako "žene ponekad treba preko usta", da djecu ne treba cijepiti, slao narkomane kod Branislava Peranovića (svećenika osuđenog zbog ubojstva štićenika centra za odvikavanje od droge). Negira teoriju evolucije, a zbog stavova koji se kose sa znanošću, Rudarsko-geološki fakultet odbio je njegov magistarski rad.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:31