Društvenim mrežama danas se proširila fotografija dvojice mladića kako uriniraju u spomenik Pirija u Marmontovoj, u centru SplitaFACEBOOK -
StoryEditor
građani užasnuti

Mladići mokrili u fontanu u Splitu. Stanovnici: To je teror turista, imamo 5 zahtjeva

Piše desk  /  21.08.2022., 17:44h

Društvenim mrežama danas se proširila fotografija dvojice mladića kako uriniraju u spomenik Pirija u Marmontovoj, u centru Splita. Fotografija je objavljena u Facebook grupi Get Getanima.

Grupa građana Geta, okupljena u inicijativu Get Getanima, medijima je poslala priopćenje koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Kao grupa stanara udružena u građansku inicijativu Get Getanima, smatramo nužnim reagirati na ponašanje pojedinih turista. Naime, svjedoci smo turističkih rekorda koje naš grad ostvaruje, a prepoznajući važnost ove grane djelatnosti za veliki broj naših sugrađana i poslovnih subjekata, do sada smo tek pojedinačnim prijavama reagirali prema nadležnim službama na kršenja pozitivnih zakonskih propisa.

Međutim, odavno je i zadnja kap prelila čašu strpljenja kojeg smo imali, a razumijevanja za sezonu nestalo je već nakon mjesec dana nespavanja.

"Izloženi smo teroru"

Nedopustiv je teror kojem smo cijele sezone izloženi od pojedinih turista te od strane onih koji im te usluge pružaju. Apsolutno neprihvatljivim smatramo ponašanje alkoholiziranih pojedinaca jer uriniranja i povraćanja odavno već nisu sporadični događaji, a također smo zatrpani smećem te izloženi buci i gužvi.

Podsjećamo kako je gradski kotar Grad točno što mu naziv i govori: gradski kotar, naseljen iscrpljenim stanarima koji NE žive od turizma.

Pet zahtjeva

Nastavno na sve prethodno izneseno, hitno tražimo sastanak s odgovornima u Gradu te tražimo:

1. Hitna zabrana javnog okupljanja 20 i više ljudi radi organiziranog ispijanja alkohola tzv. pub crawl i zabrana rada noćnim klubovima u naseljenim mjestima.

2. Reguliranje glazbe i koncerata uživo, zabrana korištenja zvučnika i pojačala na otvorenom te rigorozne kazne za ulične svirače koji koriste pojačala.

Fast foodovi restorani, apartmani hoteli, domaćinstva apartmani...

3. Revizija svih privremenih dozvola te pojačan nadzor nad 'sivim' zonama: fast food koji je u stvari restoran, apartmani koji su hoteli, iznajmljivanje u domaćinstvu koje je u stvari apartman i slično.

4. Žurno uvođenje noćne smjene za komunalne redare i/ili zaštitare u spomeniku kulture.

5. Zaključavanje kanti za komunalni otpad kojim se mogu koristiti samo stanari te rigorozne kazne za nepropisno odložen otpad.

Zaključno, pojedine medije ovim putem molimo da prilikom objave sadržaja iz grupe na svojim portalima NE stvaraju 'humorističnu' atmosferu događaja iz gradskog kotara Grad", stoji u objavi koju potpisuje Jelena Liović, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

23. rujan 2023 20:06