StoryEditor

Mladić tražio četiri dana slobode kako bi posjetio Kalinovik i Beograd

Piše D  /  08.12.2018., 08:12h

Tim obrane ratnog zločinca Mladića ovaj zahtjev trebalo bi podnijeti idućeg tjedna, a ako dobije zeleno svjetlo Haaga, ratni zločinac bi najranije u siječnju mogao biti pušten na privremenu slobodu.

Nakon sedam godina provedenih iza rešetaka Haškog tribunala, ratni zločinac Ratko Mladić bi prvi put mogao kročiti na tlo BiH i Srbije, i to na četiri dana. U nadi da će mu biti odobreno da obiđe grobove najbližih, već idućeg tjedna krvnikov tim obrane Tribunalu u Haagu podnijeti će zahtjev za njegovo privremeno puštanje na slobodu, prenosi RTRS. 

Miodrag Stojanović, član tima obrane ratnog zločinca Ratka Mladića, kaže da od trenutka kada putem datoteke upute podnesak za privremeno puštanje na slobodu, sud taj podnesak dostavlja tužitelju, a on ima rok od deset dana da odgovori na ovaj prijedlog.

"Nakon toga sud donosi odluku po našem prijedlogu", pojasnio je Stojanović.

Da bi u tome i uspjeli, Vlada Republike Srpske i Vlada Republike Srbije morale su dati jamstvo da će osigurati Mladića na svojem teritoriju, da će ratni zločinac biti pod strogom kontrolom nadležnih službi i da će na kraju biti vraćen u pritvor. Srbija je to jamstvo jučer dala, dok je bosanskohercegovački entitet RS to uradio još sredinom studenog.

"Daje se jamstvo Vlade Republike Srpske za privremeni boravak Ratka Mladića na teritoriju Republike Srpske", navedeno je iz Vlade Republike Srpske.

Prvobitna namjera bila je da ratni zločinac Mladić zatraži privremeno puštanje od 10. do 14. prosinca kako bi nazočio obilježavanju 40 dana od smrti najbližeg rođaka, ali zbog kratkih rokova sve je prolongirano.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:17