StoryEditor

Mladić koji je usmrtio osječkog glumca priznao krivnju, u suzama molio za oprost

Piše D  /  07.05.2020., 12:05h

Na početku ročišta sutkinja je mladića pitala osjeća li se krivim, na što je on odgovorio potvrdno.

"Bio sam kod zaručnice u Savskoj ulici, dogovorili smo se da idemo do kasina u Donjem gradu. Uzeo sam auto njezinog oca. U kasinu smo bili pola sata, nakon čega smo krenuli kući. Vozio sam brzinom oko 60 kilometara na sat. Bio je mrak, Aleksandar je bio u crnome. Kad sam ga udario, uplašio sam se, usporio sam i nastavio voziti. Skrenuo sam desno kod Eurodoma, pa u Zagrebačku ulicu, tu sam se zaustavio i shvatio što sam napravio", ispričao je.

"Vidio sam ga prvi put doslovno pred sam udarac", kaže. 

Kaže i da se kaje zbog svega.

"Žao mi je neopisivo što sam upropastio život supruzi preminulog i njegovoj djeci. Svaku noć sanjam tu prometnu i nikada si to neću oprostiti. Molim da mi njegova obitelj i djeca oproste", kazao je u suzama. 

Svjedočila je i njegova zaručnica Magdalena Skroza, koja je s njim te večeri bila u autu.

"Sve se odigralo jako brzo. U jednom je trenutku cijelo vjetrobransko staklo popucalo, mislila sam da je pala grana, ali je Branislav počeo histerizirati i govoriti da je lupio čovjeka", kazala je te dodala da se nisu vraćali na mjesto nesreće.

Svjedočila i supruga Bogdanovića

"Čekala sam ga, sin je spavao u spavaćoj sobi. Čula sam snažan udarac, znam da je bilo 22.36 jer sam pogledala na sat. Otišla sam na prozor i prepoznala sam supruga na cesti. Istrčala sam pred zgradu, vikala susjedima da zovu Hitnu, rekli su da je već pozvana", kazala je.

Svjedočio je i prometni vještak, koji je opisao što se dogodilo.

"U trenutku stupanja pješaka na kolnik prednji dio automobila je od mjesta naleta bio udaljen oko 21 metar. Mišljenja sam da je pješak najkasnije prije stupanja na obilježeni pješački prijelaz, okretom glave u lijevu stranu mogao uočiti automobil", kazao je.

Tužiteljstvo je u završnom govoru predložilo da se Smiljanića primjereno kazni, jer svi dokazi upućuju da je počinio ova kaznena djela, a i ranije je prekršajno kažnjavan, zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita.

Tužiteljstvo smatra kako bi svaki vozač u tome trenutku osjetio paniku i strah, ali da unatoč tome ima moralnu, humanu i ljudsku obavezu vratiti se na mjesto nesreće te sudjelovati u pružanju pomoći osobi koju je ozlijedio, što se u ovome slučaju nije dogodilo.

Ne osporavajući Smiljanićevu krivnju, koju je priznao, obrana je u završnom govoru upozorila kako se i pješak, prije stupanja na pješački prijelaz, po zakonu mora uvjeriti da to može učiniti na siguran način.

Obrana smatra kako su glavni uzroci nesreće zakašnjela reakcija vozača i brzina, a ne činjenica da Smiljanić nije imao vozačku dozvolu, jer i vozači s položenim vozačkim ispitom, koji voze prebrzo, mogu prouzročiti ovakvu nesreću.

S obzirom na to da okrivljenik nema nikakvu imovinu branitelj Krešimir Arambašić je predložio da troškovi sudskog postupka idu na teret državnog proračuna te da se Smiljanića pusti iz istražnog zatvora.

Mladića koji nikada nije položio vozački ispit tereti se za izazivanje prometne nesreće i kazneno djelo protiv života i tijela nepružanjem pomoći.  

"Iako svjestan da nema potrebno znanje i vještine ni važeću vozačku dozvolu da je osposobljen za upravljanje motornim vozilom i svjestan da uslijed toga može ugroziti druge sudionike u prometu te pristajući na to, upravljao je automobilom u Ulici kneza Trpimira brzinom od oko 64 kilometra na sat. Brzina je tamo ograničena na 50 kilometara na sat", stoji u priopćenju DORH-a.

"Tereti ga se da dolaskom do raskrižja s kolnikom Vijenca Ivana Meštrovića, gdje se nalazi vidno obilježeni pješački prijelaz, nije mu se približavao takvom brzinom da ne ugrožava pješake koji su već stupili na pješački prijelaz, već je ne smanjujući brzinu nastavio vožnju."

"Uslijed vozačkog neiskustva, nepoznavanja prometnih pravila i propisa, nedopuštene brzine i upravljanja vozilom bez osobitog opreza, okrivljenika se tereti da je prednjim dijelom vozila udario u pješaka koji je u tom trenutku prelazio preko navedenog pješačkog prijelaza krećući se iz smjera zapada u smjeru istoka. Pješak je od siline udara odbačen u smjeru jugoistoka te pao uz istočni rub kolnik Ulice kneza Trpimira i pritom zadobio višestruke teške tjelesne ozljede uslijed kojih je, unatoč intenzivnom liječenju, preminuo 25. prosinca 2019. u KBC Osijek."

"Okrivljenika se tereti i da, iako svjestan da je u opisanom događaju svojim radnjama u prometu ozlijedio drugu osobu, nije zaustavio vozilo i pružio pomoć ozlijeđenom pješaku koji je ostao ležati na kolniku, nego se udaljio vozilom s mjesta prometne nesreće ne obavijestivši o tome ni hitnu medicinsku pomoć ni policiju iako je to mogao učiniti bez da ozbiljno ugrozi sebe ili druge", priopćio je DORH kada je podigao optužnicu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:19