StoryEditor

Mladić iz BiH riješio desetljećima star matematički problem: Od sreće nisam spavao dva dana

Piše D  /  31.10.2020., 11:10h

“Postoji li jedinstveno rješenje Inverznog problema Sturm-Liouvilleovog tipa s kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u općem slučaju?”

Mnogi od njih su svoja znanstvena istraživanja bazirali na pretpostavci da jedinstveno rješenje postoji. Usprkos uvjerenjima najboljih na svijetu, Nebojša Đurić je kontraprimjerom dao negativan odgovor,.

Ovaj rezultat je objavljen 28.10.2020. u časopisu Applied Mathematics Letters, u radu “On an open question in recovering Sturm-Liouville-type operators with delay”. 

Ovaj časopis jedan je od najboljih na SCI listi iz ove oblasti. Đurić je rad objavio s ruskim matematičarom Sergejom Buterinom, koji je podržao ideju kontraprimjera. Inverzni problemi diferencijalnih operatora imaju značajnu primjenu u astrofizici, aerodinamici i biofizici.

- Nakon što sam radio na problemu više od dvije godine, saznanje da je potvrđena moja teorija mi je donijelo toliko sreće i adrenalina da nisam mogao spavati dva dana, ispričao je za Nezavisne ovaj tridesetjednogodišnji mladi matematičar koji je rodom iz mjesta Blatnica, kod Teslića.

Priča da mu je, usprkos brojnim obvezama koje ima i na fakultetu, ali i privatno, pandemija koronavirusa omogućila da se potpuno posveti ovom problemu.

- Svoj zadatak sam prije nekoliko mjeseci poslao Vjačeslavu Jurku, ruskom matematičaru koji ima najbolje reference iz matematike na svijetu, i on je rekao da se ne može riješiti. Tek tada sam dobio dodatnu motivaciju da nastavim s radom i ovo uspješno završim, kaže Đurić.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:22