StoryEditor
kultura

Mladi umjetnici nastavili oslikavanje mostarskih ulica

Piše fena  /  15.09.2023., 16:50h

Iako je nedavno završen ovogodišnji Street Arts festival, koji već dvanaest godina okuplja vrhunske umjetnike, a Mostar pretvara u veliku galeriju na otvorenom i čini ga regionalnim središtem urbane kulture, Udruga Rezon kao osnivač ovoga festivala, svoje aktivnosti na otvorenome nastavlja tijekom cijele godine.

Tako je ovih dana pružena podrška mladim, lokalnim umjetnicima kao što je apsolventica na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Karla Ćosić, koja je svoj mural odlučila pokloniti gradskim ulicama.

- Prvi put radim svoj autorski mural s temom koja je važna za uređenje gradskog prostora i odvraćanje pozornosti na zelene površine. Tema moga rada je fotosinteza i prikazala sam ga apstraktnim putem – rekla je Karla.

Kako je za Fenu dodala, mural radi na zahtjevnom mjestu na kojem se ne može napraviti skica, stoga je potrebno precizno sagledati iz svakog kuta kako bi kompozicija bila dovoljno usklađena.

Iako je Street Arts festival nedavno završen, predsjednica Udruge Rezon i osnivačica festivala Marina Đapić iskazala je zadovoljstvo što imaju priliku nastaviti svoje aktivnosti koje je podržao Grad Mostar u okviru granta za podršku mladima.

- Nadam se da ćemo uskoro organizirati jedan događaj kojim bi skrenuli pažnju na cijeli proces i rad u okviru naših aktivnosti. Iako je festival glavni projekt udruge Rezon, nama je cilj kroz sve naše naredne aktivnosti što više uključiti mlade, kako u proces planiranja festivala, tako i u druge aktivnosti koje se tiču street arta i javnog prostora – dodala je Đapić.

Izrazila je nadu da će s vremenom u Mostaru početi djelovati još više mladih, budućih street art umjetnika koji će se uključivati u sve ostale festivale i na međunarodnoj razini.

Spomenula je i potencijalnu suradnju s Akademijom likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, dodavši da je dekan Akademije posjetio ovogodišnji festival.

- Naziru se brojne buduće suradnje što bi nam bilo veliko zadovoljstvo jer vjerujemo da na Akademiji postoji mnogo mladih umjetnika koji se žele izraziti na neki drugi način, ne samo u okviru Akademije, nego i na ovakav alternativni način u javnom prostoru – istaknula je.

Đapić je na kraju navela da bi ih sve buduće suradnje itekako unaprijedile u svemu što rade te da bi na taj način ostvarili cilj da se što više mladih u lokalnoj zajednici uključi u projekte i aktivnosti udruge Rezon.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2023 10:29