Mladi Srbi od manjina najmanje vole Albance, pa Hrvate i Bugare. Mađari, Rumunji i Bosanci su im negdje u srediniTWITTER
StoryEditor
veliko istraživanje

Mladi Srbi od manjina najmanje vole Albance, pa Hrvate i Bugare. Mađari, Rumunji i Bosanci su im negdje u sredini

Piše desk  /  07.08.2022., 11:03h

Mladi Srbi najmanje vole Bugare, Hrvate i Albance. Pokazuju to podaci velikog nacionalnog sociološkog istraživanja u zemlji, prenosi BGNES, a bilježi N1.

Studiju je naručila srpska omladinska organizacija "Pokriv" (KOMS), čiji će podaci biti službeno objavljeni 12. kolovoza u Beogradu na Međunarodnom forumu mladih.

Na pitanje "Kakav je vaš odnos prema nacionalnim manjinama?" na ljestvici od 4 stupnja, gdje je 1 najviša ocjena, a 4 najmanja, Bugari dobivaju 2,09, Hrvati su neznatno ispred s 2,04. Iza Bugara i Hrvata su samo Albanci s 2,52. Srpska mladež najviše voli Makedonce i Crnogorce – 1,75 odnosno 1,68. U sredini su mađarska, rumunjska i bosanska manjina.

Iz istog istraživanja vidljivo je da je 55 posto mladih Srbije protiv uvođenja sankcija Rusiji. 43% ispitanika smatra da "Srbija treba balansirati između Istoka i Zapada".

Na pitanje "Ako treba birati između Istoka i Zapada?" 53 posto ispitanih odlučilo se "okrenuti Istoku".

55 posto mladih u Srbiji smatra da država ne treba osuđivati ​​Rusiju za agresiju na Ukrajinu. Samo 18 posto smatra da Srbija treba uvesti sankcije Rusiji, prenosi BGNES.

Dnevnik.ba

27. siječanj 2023 23:24