StoryEditor
posljednji zapovjednik obrane

Mladi Jastreb: Više puta su me kroz sabor u lisicama vodili na ispitivanje kod Josipa Perkovića

Piše desk  /  18.11.2022., 11:04h

Branko Borković, Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Grada Vukovara, rekao je da je definitivni dan pada grada 18. studenog.

"U okviru tih međunarodnih sporazuma pokušaja Crvenog križa da stavi stvar pod kontrolu nije uspio i završilo je tragično po ranjenike iz vukovarske bolnice", rekao je Mladi Jastreb za N1.

"Vukovar je već tad bio sasječen na tri džepa, imali smo mitnički dio, Sajmište je palo, Borovo Naselje je bilo totalno odvojeno od Vukovara sigurno 10 dana.

Mi smo svo vrijeme pokušavali pregovarati o načinima izvlačenja ranjenika i civila, jer vojska nikad nije bila predmet pregovora, pokušavalo se s Međunarodnim crvenim križom i nakon konačno potpisivanja tog 13. primirja, gdje se ušlo u tu završnu fazu da povjerenik vlade preuzima pregovore o evakuaciji civila, a mi kao vojska nismo bili predmet pregovora, nego smo prepušteni sami sebi", rekao je Mladi Jastreb.

"Pitanje je li se moglo drugačije postojalo je dok se nije dogodila Ukrajina", rekao je Mladi Jastreb.

"Hrvatska je bila razoružana, međunarodno blokirana i nitko je nije želio. Usprkos tome, nas malo, ne samo branitelja Vukovara nego dragovoljaca u RH, dvadesetak tisuća loše naoružanih, odlučili smo se boriti i stati nasuprot toj nacističkoj tvorevini, odnosno agresiji koja je bila prisutna", rekao je Mladi Jastreb.

"Usprkos tome što nas nitko nije želio, mi smo svoju državu stvorili", rekao je posljednji zapovjednik Vukovara.

Upitan jesu li nalazi Manolićeve komisije ikada otkriveni, Borković je rekao da još uvijek rade na tome.

"Mene su javno u lisicama nekoliko puta vodili kroz sabor na ispitivanje kod Josipa Perkovića. To se nikad u povijesti nije dogodilo, da se jednog ratnog zapovjednika tako ispituje.

Svo vrijeme inzistiram ne da se revidira, nego da se ta sramotna tvorevina poništi. Modernu hrvatsku državu ne možemo graditi na Josipu Manoliću i Josipu Perkoviću", rekao je Borković.

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 02:33