Article_Top_970x250

Mladi iz BiH šetnjom ukazali na problem zagađenosti zraka

sarajevo

Mladi iz BiH šetnjom ukazali na problem zagađenosti zraka

sij 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mladi iz cijele Bosne i Hercegovine ukazali su na problem zagađenja u Sarajevu tijekom modula Građanski aktivizam i volontiranje, obuke za omladinske lidere i liderice o temi „Uči, misli i djeluj“, te su izašli na ulice i dijelili maske građanima koji ih nisu imali.

- Apeliram na nadležne u Sarajevu da se svim silama bore protiv ovog problema, na prvom mjestu zbog zdravlja stanovništva, a onda i zbog reputacije grada. Neka od rješenja koja predlažem su popularizacija električnih vozila, građenje zelenih površina i sadnja drveća, kao i postavljanje strožih uvjeta za tehničke preglede vozila - izjavio je Nermin Topovičić iz Banje Luke, prenosi Fena.

Robert Ružnić iz Bihaća je dodao da mu je bila potrebna jedna šetnja kako bi osjetio koliko je zrak u Sarajevu drugačiji od bihaćkog i koliko mu je teže bilo disati.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo na snazi epizoda „Uzbuna“ koja između ostalog ograničava kretanje vozila s niskom EURO normom, zabranu korištenja čvrstih goriva i teških ulja, ali je neophodno da se svi građani uključe u rješavanje ovog problema, a mladi iz cijele BiH su učinili prvi mali korak, priopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Obuku za mlade provodi Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Švedske u BiH.

Dnevnik.ba