StoryEditor

Mladi hrvatski košarkaši u polufinalu Europskog prvenstva

Piše D  /  15.08.2018., 05:08h

HRVATSKA - LITVA 80:78 (29:26, 20:21, 10:17, 19:16)

LITVA: T. Tubelis, Marčiulionis 14p, 3s, 3a, 7ol, 3il, Jonaukskas 6p, 4a, Preibys 16p, 3s, Repsys 1, A. Tubelis 22p, 17s, 3ol, 4bl, 5il, Zikas, Makauskas, Rubstavičius, Pivorius 11, Rubinas 8p, 5s, Butkus.

HRVATSKA: Paponja 8a, 5il, Rašić 4a, Perasović 20p, 7s, 3a, 4il, Majcunić, Prkačin 20p, 11s, 3il, Tišma 25p, 8s, 3a, 3il, Brala, Bošnjak 12p, 11s, 3il, Buljević 3p, 4s, Perkušić, Krešić, Ivišić.

Hrvatski kadeti, igrači rođeni 2002. godine i mlađi među su četiri najbolje reprezentacije Europe u svojem uzrastu, a Hrvatska je u ovom uzrastu i treću godinu uzastopno u polufinalu, prenose SN.

Doduše, postoji velika razlika između ove generacije igrača i one unazad dvije godine, jer igrali koje je trener Milan Karakaš doveo na EP u Novi Sad kriju jednu od najdarovitijih generacija u povijesti. I, ono što je različito u udnosu na tri dosadašnja kadetska zlata, jedine tri medalje u ovom uzrastu: ovoga puta nije sve u produkciji jednog igrača.

Prethodna tri zlata to su bila; i ono 1995. kad je hrvatske nade nosio NikolaVujčić, pa onda 2010. godine kad je to činio Dario Šarić, a i godinu dana kasnije, 2011. godine kad je zlato režirao Mario Hezonja. Iako je Roko Prkačin nositelj vrijednosti ove vrste, daleko od toga kako on to ovdje radi sam. Jer, ima Hrvatska još barem trojicu igrača na vrhunskoj razini. A takvo što nisu košarkaši imali dugo u mlađim selekcijama.

Uostalom, uzmite samo veličanstvenu utakmicu Borisa Tišme, koji je klinac od 13 godine otišao iz zagrebačke Dubrave u Real Madrid, u četvrtfinalu. Tišma je stavio 25 poena, skinuo osam skokova i podijelio tri asista protiv Litve. Ivan Perasović je ubacio velikih 18 poena u prvom dijelu četvrtfinala i držao ekipu glavom iznad vode, ukupno je stavio 20, uz sedam skokova i 3 asista. Roko Prkačin je ostao samo na četiri poena u prvom dijelu četvrtfinala, hrvao se s Azuolasom Tubelisom i stao na 20 poena i 11 skokova.

No, pečat za polufinale donio je četvrti u pokeru. Kapetan Matej Bošnjak, koji je sa sirenom kod 80:78 slijepio tog strašnog centra Litve, Azoulasa Tubelisa i donio plasman među četiri najbolja!

Bošnjak je usput bio na double-doubleu, s 12 poena i 11 skokova.

OK, Hrvatska se nije niti trebala dovesti u situaciju da se kocka s produžetkom, ne daj Bože i porazom od Litve, jer je na četiri minute do konca imala sigurnih plus osam. Međutim, onda se počela događati repriza prve utakmice EP-a, našeg poraza od Turske. Izgubili su dečki tri lopte (Paponja dvije, Prkačin jednu), a onda je na 80:78 play Filip Paponja promašio oba slobodna bacanja na 18 sekundi do sirene. Litva je imala zadnji napad, za pobjedu ili produžetak, no Bošnjak je zalijepio Azuolasa Tubelisa i eto Hrvatske u borbi za medalje.

Litva je do ove utakmice stigla s četiri uvjerljive pobjede, s ukupnom koš-razlikom +161, što će značiti kako je prosječno ova reprezentacija pobjeđivala s preko 40 poena razlike svoje vršnjake. Slovence čak s okruglih 50 (105:55).

Hrvatska je počela dobro, otišla na 15:7, no Litva je skokom u napadu, prodorima i asistima sina Šarunasa Marčiulionisa, te dominacijom AzuolasaTuvbelisa okrenula, otišla i na ozbiljniju prednost, no držali su Hrvatsku u igri Ivan Perasović i Boris Tišma.

Promijenjena je obrana na Marčiulionisu, puštan je na šut s kojim se još muči,  dok je Roko Prkačin uzeo pod svije Tubelisa i kad se sam razgoparadio u napadu u trećoj dionici, Hrvatska je utakmicu stavila pod kontrolu.

Dvije vezane trice (jedna od table) Borisa Tišme odvele su Hrvatsku na 70:61 osam minute do sirene, a usprkos puno izgubljenih lopti (čak 21), usprkos činjenici da je na minutu do konca Roko Prkačin napravio peti faul kod pokušaja blokade Marčiulionisa, Hrvatska je pronašla put do pobjede i polufinala.

A plasman u finale tražit će u četvrtak u 18.15. Imaju dvije šanse za medalju. Treba iskoristiti prvu i u subotu igrati za krov Europe. Ova vrsta je to u stanju.

Dnevnik.ba

 
25. travanj 2024 21:34