StoryEditor

Mlađen Božović nije dobio podršku Komisije za člana Vijeća ministara BiH

Piše D  /  03.01.2020., 01:01h

Od prisutnih 10 članova Komisije, četiri su bila protiv (SDP, NS, A-SDA i PDP), četiri za (PDA, DNS, HDZ i SP) i dva suzdržana (SDA i SBB), prenosi Avaz.

Inače, ova odluka nije obavezujuća za Zastupnički dom, koji će se neovisno o stavu Komisije izjašnjavati o izboru Božovića. Očekuje se da će sjednica Zastupničkog doma PSBiH biti održana 16. siječnja. 

Ostale ministre imenovao je Zastupnički dom PSBiH 23. prosinca, ali budući da prije imenovanja slijedi saslušanje u nadležnoj komisiji, to nije bilo moguće učiniti za Božovića jer Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije do tog datuma završila provjere tog kandidata. 

Službenici SIPA-e završili su provjere za Mlađena Božovića, kandidata Demokratskog narodnog saveza za budućeg ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, na dan imenovanja ostalih ministara i zamjenika ministara u državnoj vladi.

Saša Magazinović (SDP), poslanik i član Komisije, prije nego što je postavio pitanje Božoviću, kazao je da se o budućem ministru mnogo pisalo u posljednje vrijeme u medijima, ali da je on u izjavi Komisiji naveo da je imao nekoliko optužnica protiv njega, uključujući i one koje je za mobing podnijela Irina Lovrić, ali da su sve odbačene. Potvrdio je da je "živa" još jedna optužnica protiv njega. 

- Vaš izbor prate određene kontroverze, trebali bi sjediti ljudi iz Interventne jedinice SIPA-e i uhapsiti vas, ako je točno 50 posto onoga što su pisali mediji, a tiče se korupcije, zloupotrebe položaja, optužbi za mobing, namještanje tendera. Nismo tužiteljstvo, ali ovo je mjesto i prilika da kažete što imate - kazao je Magazinović Božoviću.

Mlađen Božović, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice, kazao je da je u njegovom slučaju došlo do "zamjene teza" i da je ustvari "pravo pitanje čija su ovdje prava ugrožena".

- SIPA je sve dobro ispretresala tokom provjera i ja vjerujem u domaće institucije, sve prijave koje je Irina Lovrić podnijela su oslobađajuće - kazao je Božović. 

Magazinović je kandidata za ministra pitao i to zna li on kojoj kategoriji pripadaju "djeca rođena zbog rata" i što će Božović učiniti u pogledu zaštite te djece i njihovih prava, ako bude izabran za ministra. 

S obzirom na to da se Božović nije konkretno izjasnio o tome zna li na koju se djecu u ovom slučaju misli, Magazinović je pojasnio.

- To su djeca čije su majke silovane u ratu. I ta djeca do sada su bila nevidljiva. U ovoj kategoriji njih ne možete podijeliti na Srbe, Hrvate, Bošnjake i ostale, ti ljudi, ako ništa drugo, zaslužuju da budu vidljivi, priznati i drugačije tretirani. Nadam se da ćete učiniti nešto po tom pitanju - kazao je Magazinović. 

Jedno od njegovih pitanja Božoviću bilo je i kakav je njegov stav o LGBT zajednici i paradi ponosa i kako će se odnositi prema tim ljudima. 

- Mogu reći da ću biti ministar svih građana BiH. Ponašat ću se u skladu s okruženjem, zašto bismo bili izvan sistema - kazao je Božović.

Pitanja o njegovom budućem odnosu prema migracijama i migrantima u kontekstu zaštite ljudskih prava, Božoviću su postavili Borislav Borenović (PDP) i Jasmin Emrić (A-SDA). Božović je na to pitanje odgovorio da nije vidio da je ono u nadležnosti ministarstva na čije čelo on treba doći. Članove Komisije nije zadovoljio ovaj odgovor te su ocijenili da se Božović nije pripremio za ovo pitanje. 

Mirsad Kukić (PDA), član Komisije i poslanik, ocijenio je da Komisija ima selektivan pristup prema Božoviću u odnosu na druge kandidate koji su već prošli intervjue na Komisiji i da to nije korektno. On je kazao da je to možda i zbog toga što je Božović došao kao kandidat iz stranke koja je imala probleme, upravo zbog kandidata za poziciju ministra za ljudska  prava i izbjeglice. 

- Neki su zaštićeni kao medvjedi, niti ih tko što pita, niti o njima priča, niti ih poziva na odgovornost. Hoću da vjerujem i SIPA-i i CIK-u koji su vršili provjere. Naravno, ako se bude što događalo poslije, onda stranka koja ga je predložila treba poduzeti korake. Ako idemo s pričom, moramo biti svjesni da je ovdje nekome data mogućnost da porazgovara, a mišljenje komisije nije obavezujuće za Zastupnički dom. Mislim da bi bilo korektno da se neke stvari počnu realnije gledati i što se tiče mene, ja ću podržati ovaj izbor - kazao je Kukić, dodajući da su svi svjesni da su migracije pitanje države i mnogo složenije nego što izgleda, a nisu samo pitanje jednog ministarstva. 

Osim Božovića, preostalo je još i imenovanje zamjenika ministra sigurnosti, kako bi cjelokupan posao u vezi s imenovanjem Vijeća ministara BiH bio okončan, piše Avaz.ba.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:29