StoryEditor
pukovnik HVO-a

Mladen Begić: "Da nije bilo HVO-a i HV-a Majke Srebrenice bi bile i Majke Bihaća, Cazina, Velike Kladuše…"

Piše desk  /  09.11.2022., 14:18h

Jučer su Majke Srebrenice pisale Ujedinjenim narodima a u vezi ALTHEA programa preko kojeg bi hrvatska vojska trebala sudjelovati u Bosni i Hercegovini čemu se protive neki u bošnjačkom političkom i javnom životu.

Podsjetimo, Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” uputile su dopis glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu i savjetnici glavnog tajnika za prevenciju genocida u Vijeću sigurnosti UN Alicei Wairimu Nderitu u kojem pozivaju da spriječe “namjeru Vlade Hrvatske da putem UN-a i NATO-a vojno angažira svoje oružane snage u BiH posredstvom misije ALTHEA”.

Komentar za njihov istup portal Bild.ba zatražio je od aktualnog ministra hrvatskih branitelja u vladi Županije Zapadnohercegovačke i pukovnika HVO-a Mladena Begića. Po njegovom mišljenju, upravo Majke Srebrenice bi trebale susjećati s majkama čiji su sinivi poginuli oslobađajući BiH.

“Hrvatska vojska i HVO su spasili i oslobodili Bosnu i Hercegovinu. Bez hrvatskih snaga, koje su danas dio NATO Saveza, ove majke bi bile vrlo vjerojatno i majke Bihaća, Cazina, Kladuše, a možda i majke cijele BiH. Upravo zbog patnje koju su same preživjele trebale bi imati suosjećanja i poštovanja za hrvatske majke koje su izgubile sinove dok su oslobađali Bosnu i Hercegovinu”, rekao je ministar Begić za portal Bild.ba.

Begić je podsjetio i na neke ranije stavove Majki Srebrenice.

“Neprincipijelno je i degutantno da se Majke Srebrenice na ovaj način stavljaju u dnevnopolitičku službu radikalnim bošnjačkim strankama i pojedincima. Kada su svojevremeno predsjednici Hrvatske davale laskave titule tada im NATO nije smetao, kada su u Kninu slavile Oluju, također im nije smetao. Danas im smeta jer je država Hrvatska kroz svoje Oružane snage dio tog istog NATO-a”, istaknuo je Begić.

Ovaj pokušaj pritiska Begić vidi kao pokušaj zatiranja hrvatskog identiteta.

“Očito je da su i Majke Srebrenice počele njegovati antihrvatski narativ koji se karcinomski širi među dijelom bošnjačkog društva. Namjere da se simbolično pa onda i stvarno zatre hrvatski identitet neće proći i Bosna i Hercegovina nikada neće biti država samo jednoga naroda koliko god se neke politike tomu nadale”, zaključio je Begić.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 02:48