StoryEditor

Mještani protiv hidroelektrana na Neretvici: Svojim životima ćemo je braniti

Piše D  /  14.06.2021., 10:06h

‘‘Ući u Neretvicu neće ni jedan stroj, svojim životima ćemo braniti ovu rijeku‘‘, poručili su aktivisti udruge članica Koalicije za zaštitu rijeka BiH sprječavajući prolazak teških strojeva na korito rijeke Neretvice, prenosi Bljesak.info.

Predstavnici nekoliko udruga članica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine okupili su se u ponedjeljak u blizini Buturović - Polja prosvjedujući protiv izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Neretvici kod Konjica. Prosvjednicima su se pridružili i članovi grupe Dubioza kolektiv. 

Ovime će aktivisti pokušati spriječiti dolazak strojeva konzorcija Amitea d.o.o Mostar i GPI iz Konjica na rijeku Neretvicu, koje je kao investitor poslala Elektroprivreda BIH. 

‘‘Danas je dan D za našu Neretvicu, nećemo je dati, kao ni ni jednu rijeku u BiH.  Okupili su se predstavnici brojnih udruga iz cijele BiH i mještani kako bismo poručili da je vrijeme da Dom naroda na dnevni red uvrsti Zakon o energiji kojim je predviđena zabrana gradnje mini hidroelektrana‘‘, poručila je Lejla Kusturica, aktivistica i direktorica Fondacije „Atelje za društvene promjene – ACT“, koja je dio Koalicije za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini (BiH). 

Podsjetimo, Općina Konjic je 2009. godine potpisala s EPBiH Ugovor o dodjeli koncesije za gradnju 15 mini hidroelektrana planiranih za gradnju na dužini od 34 kilometra toka rijeke, čemu se mještani oštro protive. 

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 23:50