StoryEditor
navodno ubijeni civili

Misteriozne oznake na ruskim tenkovima kod Ukrajine, nagađa se što znače

Piše desk/hina  /  20.02.2022., 15:11h
Bilo je nagađanja da bi oznaka trebala spriječiti prijateljsku vatru u slučaju ruske invazije.

NA ruskim tenkovima na granicama Ukrajine bijelom bojom je ispisano slovo "Z", primijetili su analitičari, što je dovelo do nagađanja o tome što oznaka simbolizira.

Snimke iz pograničnih regija prikazuju mnoštvo oklopnih vozila s oznakom "Z", uključujući i konvoj u Šebekinu, samo osam kilometara od ukrajinske granice, prenosi Telegraph.

"Čini se da ruske snage u blizini granice označavaju vozila slovom 'Z' kako bi identificirali različite vojne jedinice ili ešalone", primijetio je na Twitteru Rob Lee, vojni analitičar na King's Collegeu London.

Što točno znači slovo "Z", zasad nije jasno. Bilo je nagađanja da bi oznaka trebala spriječiti prijateljsku vatru u slučaju ruske invazije. Druga teorija je bila da su sve snage označene sa "Z" bile dio određene skupine s nepoznatom svrhom.

Neki analitičari su snage sa slovom "Z" nazvali "Zorro odredom". "Pojavljuju se brojne snimke ruskih vojnih vozila s oznakama 'Z'. Naša procjena je da su to identifikacijske oznake 'prijatelj ili neprijatelj' koje su koristile vojske tijekom rata", napisali su na Twitter profilu Ukraine War Report, koji prati nagomilavanje ruskih trupa u blizini Ukrajine.

"Posljednjih dana vidio sam mnogo slika koje prikazuju ruske trupe u kampovima kako se skrivaju u šumama, od Bjelorusije do Solotija", napisao je Konrad Muzyka iz Rochan Consultinga, koji prati ruske vojne aktivnosti. "Mislim da Rusi rade dobar posao u smislu operativne sigurnosti", dodao je.

Separatisti tvrde: Ubijena dva civila

Separatisti u Donbasu koje podržava Rusija objavili su da su ukrajinske snage ubile dva civila.

To je prvi put otkad su krenule nove napetosti da su proruski separatisti optužili Ukrajinu za ubijanje civila u istočnoj Ukrajini. 

“Kao rezultat agresije militanata u Kijevu, dva civila su ubijena, a pet kuća je uništeno”, objavila je milicija Luganske Narodne Republike u priopćenju objavljenom na svom Telegram kanalu.

U priopćenju se dodaje da su dva civila ubijena u gradu Pionerskaju, koji drže pobunjenici, blizu ruske granice.

Ubrzo nakon objave izjave Rusija je objavila da otvara kaznenu istragu o navodnoj smrti dvojice civila Donbasa.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:22