StoryEditor

Misterij u Lombardiji: U ovom malom mjestu nitko nije zaražen...

Piše D  /  31.03.2020., 02:03h

Lombardija je talijanska regija koja je najviše pogođena koronavirusom, odakle danima stižu traumatične fotografije i podaci o broju zaraženih i preminulih.

Međutim, mjesto Ferrera Erbognone, u općini Pavia u Lombardiji, ušlo je u fokus znatiželje znanstvenika jer u njemu nije zabilježen nijedan slučaj zaraze, pišu talijanski mediji.

Neurološki institut Mondino u Paviji odlučio je da u svom imunološkom laboratoriju ispita slučaj Ferrera Erbognone, a sve uz podršku gradonačelnika tog malog mjesta od 2.000 stanovnika, koji je po struci profesor sudske medicine.

- Odabrali smo Ferreru jer je to zajednica u kojoj se još nije dogodio slučaj koronavirusne infekcije, rekao je Livio Tronconi, generalni direktor Instituta.

Institut će vršiti testiranje na prisustvo antitijela kod stanovnika, za što se već javio veliki broj mještana ovog mjesta.

Gradonačelnik Giovanni Fassina ne vjeruje da je za nula slučajeva u ovom mjestu zaslužna genetika, već da su njegovi stanovnici kao i svi ostali. On je za lokalne medije rekao da je to slučajnost jer je očigledno da je stanovništvo odano poštivanju mjera predostrožnosti donijetih u uredbama.

- Naše stanovništvo ima prosječno visoku starosnu dob. Postoji visoka osjetljivost, naglasio je Fassina.

Ali Ferrera bi mogla biti dobar laboratorij.

- Zato je od Instituta Mondino zatraženo neovisno savjetovanje radi tehničko-znanstvene analize rezultata uzoraka, koje je proveo vanjski laboratorij, a koji je pogodan za uspoređivanje metode za određivanje antitijela protiv Sars-Cov-2, objasnio je Institut u priopćenju.

Antitijela bi trebalo pokazati kontakt organizma s virusom.

Fassina kaže da je cilj istraživanja da se utvrdi jesu li antitijela dovoljna da se kaže je li populacija imuna.

- Uvjeren sam da su mnogi ljudi došli u kontakt s virusom i razvili infekcije u asimptomatskom obliku. Mogli bismo utvrditi u kojem postotku je populacija imuna, kazao je Fassina.

Italija je do sada zabilježila više od 100.000 oboljelih od koronavirusom, a u toj zemlji je umrlo više od 11.000 ljudi. Po broju zaraženih i preminulih od koronavirusa, Italije je prva zemlja u svijetu.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:37