StoryEditor

Misom za žrtve rata započelo obilježavanje Dana općine Ljubuški

Piše D  /  11.02.2019., 08:02h

Sinoć je u crkvi sv. Ante na Humcu slavljena sv. misu za sve pobijene fratre i ostale nevine žrtve ljubuškog kraja. Misno slavlje započelo je procesijom, a misu je predvodio humački gvardijan fra Dario Dodig, u sumisništvu sa župnik fra Ljubom Kurtovićem i fra Miljenkom Mićom Stojićem, vicepostulatorom „Vicepostulature postupka mučeništva fra Leo Petrović i 66 subraće“ te još petnaestak svećenika, piše Ljubuški portal.

Pred sv. misu u pozdravnim riječima naglašeno je da se ove večeri na poseban način moli za sve žrtve Prvog svjetskog rata, za one koji su ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu, a posebno za sve pokojne svećenike i fratre koji po mjestu rođenja pripadaju humačkom samostanu ili su iz drugih područja u i oko Ljubuškog ubijeni.

Fra Dario je svoju propovijed započeo promišljajući o riječima iz Evanđelja „Ne bojte se“, koje se u Bibliji ponavljaju 365 puta, a tumači se da se to odnosi za svaki dan u godini pa su upućene baš nama vjernicima. „Zato bih volio u ovom spomen slavlju da baš ove Isusove riječi podijelimo i u našim srcima.  Zašto mi se čine važna ove riječi i ova kratka rečenica. Baš zato što ovo današnje vrijeme, život šiba različitim valovima i olujama. Danas kada živimo u vremenu kada je sve više duhovnih, psihičkih i društvenih bolesti. Danas, kad je čovjek pun straha i bojazni za svoj život, za ono što će biti sutra. Danas kad sve više čovjek ima trauma u životu, kad sve više ima modernih bolesti, depresije, nervoze, žurbe i napetosti, nasilja u obitelji. Danas kad čovjek traži izlaz iz životnih problema. Bas ove riječi koje je Isus uputio svojim učenicima  i nama danas želi reći. Nekako, kao da nam danas i ove žrtve koje spominjemo žele poručiti - ne bojte se života, ne bojte se kroz život koračati puni pouzdanja, kao što se nismo ni mi bojali koji smo položili život i prolili krv i koji se nismo bojali i skrivali jer smo imali nutarnju jakost Duha Svetoga“, kazao je fra Dodig.

Humački gvardijan je u svojoj propovjedi pročitao jedno od pisama blaženog Alojzija Stepinca koje je pisao svećenicima u zatočeništvu u Krašiću te poručio:  „Blaženi kardinal Alojzije Stepinac je simbol našega naroda. On je u sebi uključio sve žrtve Hrvatskog naroda i u njegovom pismu uočavamo ove Isusove riječi „Ne boj se“. On se nije dao pokolebati, nije dao posustati na putu Isusa Krista. Kod njega nema ni trunka obeshrabrenja ni mržnje, ni napadanja nikoga. Iz pisma vidimo da je bio pun Duha Božjega, njegova snaga je Bog i Isus Krist koji ga je podigao i u tome nije posustao. To je poruka dana, u ovoj slici ovih žrtava koji su položili da bismo mi ovdje mogli slobodno živjeti. Neka ove riječi Isusove uvijek budu prisutne u našem životi i ne bojmo se kročiti zemljom slušajući glas Božji“.

Misno slavlje svojim lijepim pjevanjem uveličao je veliki župni zbor pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice.

Prije svete mise na Trgu Franje Tuđmana na spomen obilježju vijence su položili i zapalili svijeće načelnik općine Nevenko Barbarić, predsjednik Općinskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić, dopredsjednik Vlade i ministar financija Toni Kraljević i predsjednik Skupštine Ivan Jelčić, a potom i članovi obitelji poginulih i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz ljubuške općine. Tako je sjećanjem na pobijene hercegovačke fratre i ostale nevine žrtve započeo prvi dan svečanog obilježavanja Dana općine Ljubuški.

Dnevnik.ba

 

 

 

19. travanj 2024 22:19