StoryEditor
Aljoša Čampara o sda:

"Mislim da nijedna stranka u FBiH, posebno ona koja sebe naziva probosanskom, ne bi sebi smjela dozvoliti da blokira uspostavu vlasti kada BiH treba da dobije kandidatski status"

Piše desk  /  13.12.2022., 07:39h

Ministar unutrašnjih poslova FBiH i zastupnik NiP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara izjavio je kako postoji opcija da se DF-ov delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH prikloni Osmorki, ali da on ne vjeruje u to.

"Ne bih je isključio, mada ja iskreno ne vjerujem da će se to dogoditi. Čini mi se da SDA i DF sada nastupaju zajednički", rekao je gostujući na FTV.

Čampara smatra da neće biti blokada u uspostavi vlasti.

"Mislim da nijedna stranka u FBiH, posebno ona koja sebe naziva probosanskom, ne bi sebi smjela dozvoliti da blokira uspostavu vlasti kada BiH treba da dobije kandidatski status, kada treba da krenu investicije u BiH", rekao je.

Kaže da mu je drago što je Bakir Izetbegović rekao da neće blokirati uspostavu vlasti.

Čampara je mišljenja da je sa Osmorkom formiran patriotski blok.

"Imate oko 400.000 glasova na strani ovih osam političkih subjekata. Naravno i SDA ima pravo da koalira sa nekom od stranaka, ali bojim se da im je koalicijski kapacitet takav da mogu samo sa DF-om. Osmorka je već odbila razgovore sa SDA, mislim da je to uradio i HDZ."

Na pitanje hoće li centri za odlučivanje biti u Beogradu i Zagrebu, odgovara: "Hoće oko pitanja za Srbiju i Hrvatsku. Bilo koja odluka koja se tiče BiH će se isključivo donositi u institucijama BiH, u Predsjedništvu BiH, u Parlamentarnoj skupštini BiH, u Vijeću ministara BiH."

Kada je riječ o reformi pravosuđa kaže da su i građani i svi svjesni da ne postoji povjerenje u rad pravosuđa.

"Mi kao društvo, kao zajednica se moramo na pravi način početi baviti i reformom pravosuđa i procesuiranjem kaznenih djela u BiH."

Čampara naglašava da će se za ono što je nadležnost države BiH pitati država BiH i njene institucije.

"Mi ćemo se sigurno držati Ustava BiH i onoga što on prepisuje. Sve drugo, ukoliko bilo ko bude pokušavao, neće imati partnera u nama. Članstvo prema NATO savezu i euroatlanske integracije su naš vanjskopolitički prioritet."

Na pitanje koji su prioriteti kojima će se Osmorka, HDZ i SNSD baviti, odgovario je:

"Najvažnije i najbitnije je privlačenje stranih investicija, ekonomija, pitanje napretka BiH ka euroatlanskim integracijama. I onih 14 prioriteta koje je EU stavila pred nas. Mislim da su to neke stvari oko kojih se svi možemo dogovoriti i jednostavno krenuti u tom pravcu. One stvari oko kojih se sada ne možemo dogovoriti treba ostaviti za neka druga vremena."

Pojašnjava da onaj ko ima parlamentarnu većinu uspostavlja vlast u Federaciji.

"Onaj tko ima većinu u Predstavničkom domu bude kandidat za premijera i obavlja konsultacije i razgovor sa predsjednikom Federacije. Predsjednik FBiH ga imenuje, suglasnost daju potpredsjednici Federaciji i onda se on potvrđuje na Predstavničkom domu. Ja tu ne vidim ništa sporno. Parlamentarna većina podrazumijeva većinu i u Predstavničkom domu, ali i u Domu naroda. A tko će imati većinu Klubu Bošnjaka, ko će predložiti predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije, za mene je to u ovom trenutku apsolutno nebitno. E onaj tko hoće da blokira, mislim da je to već antiustavno, antidejtonsko djelovanje i visoki predstavnik će morati djelovati na takve stvari."

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:27