StoryEditor
Denis Zvizdić

"Mislim da će i HDZ prihvatiti programsku koaliciju jer i njima odgovara da se naprave određeni koraci"

Piše desk  /  19.10.2022., 19:02h

Denis Zvizdić, potpredsjednik Naroda i pravde, kazao je za N1 da se mogao predvidjeti poraz Bakira Izetbegovića i lošiji rezultat Stranke demokratske akcije na izborima. Također, dodao je da se pokazala pogrešna mantra kako oni koji su napustili SDA neće uspjeti jer su "Konaković, Čampara, Efendić i on ostvarili dobre rezultate".

Na izborima ste osvojili skoro 27.000 glasova, jeste li zadovoljni osobnim rezultatom?

Zadovoljan sam svojim rezultatom zato što pokazuje da ljudi cijene rad i zalaganje koje je išlo u pravcu očuvanja državnih institucija, europske perspektive BiH itd. Jako je važno da građani pamte šta je neka osoba uradila u svome mandatu. Ovaj rezultat pokazuje da nema osnova mantra da niko ko izađe iz SDA ne može uspjeti. Svim mi koji smo napustili SDA, poput Konakovića, Čampare, Efendića i mene, ostvarili smo dobre rezultate.

Ima li realnosti u navodima da bi moglo doći do ujedinjenja između NiP-a i SDA ako bi Bakir Izetebgović otišao s čela stranke?

Postoje mnoge različite spekulacije, to je hipotetička stvar koju je teško komentirati. Mislim da je NiP suštinska konkurencija SDA, ona je istinska, prava alternativa i rješenje prema kojem će građani biti sve više okrenuti.

Hoće li stranke okupljenje oko Bećirovića ostati i dalje u koaliciji? Nameće li se NiP kao lider opozicije?

NiP se ne nameće kao lider opozicije, to je jedan od spinova. Mi u NiP-u nemam problem da prepoznamo kapacitet SDP-a kao najveće opozicione stranke i da im prepustimo da vode neke procese. Podsjećam da je i potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović bio naš zajednički kandidat. Čini mi se da se oni koji su protiv Trojke nerviraju zbog saznanja da među nama vladaju jako dobri partnerski odnosi i da ne mogu naći pukotinu. Opozicioni blok ima najveći kapacitet za formiranje vlast na nivou Federacije i države.

Jeste li razgovarali o formiranju vlasti bez SDA?

Osobno mislim da je prerano razgovarati o koalicijama jer nemamo zvanične rezultet izbora. Opozicija iz RS-a, ako želi biti dio vlasti, mora ostvariti minimalno pet mjesta u Predstavničkom domu.

Može li vas HDZ uvjetovati trećim partnerom, npr. SNSD-om?

HDZ ne može uvijetovati. Oni trenutno jesu nezaobilazni za FBiH, ali to ne znači da mogu nekoga uvjetovati s trećim partnerom.

Je li realna programska koalicija?

Sasvim je realna. Mislim da će i HDZ prihvatiti programsku koaliciju jer i njima odgovara da nakon četiri godine stagnacije naprave se određeni koraci. Ne dolazi u obzir samo matematička koalicija gdje će se samo podijeliti fotelje.

Vidite li sebe na nekoj poziciji?

Prerano je razgovarati o podjeli ministarskih mjesta. Vidio sam da je Dodik već pikirao Ministarstvo vanjskih poslova. U ovom trenutku kada imamo ovakvu globalnu situaciju, kada imamo rat u Ukrajini, mislim da je to jedno od važnijih ministarstava koje ne bi smjelo biti u rukama onih koji su antibosanski i antieoropski orjentirani.

Kako komentirate poraz Izetbegovića na Općim izborima?

Mislim da to nije bilo teško procijeniti. Ja sam krajem avgusta u jednom intervjuu pogodio sve. Rekao sam tada četiri stvari: da će Izetbegović izgubiti, da će SDA ostvariti lošiji rezultat, da će NiP porasti i da će Trojka imati najveći koalicioni kapacitet. Izetbegović je tokom kampanje previše se fokusirao na emocije iz prošlosti, čak su se zloupotrebljavala i vjerska osjećanja. Poraz je rezultat i odnosa unutar vrha SDA zbog jednog principa koji se primijenjuje unazad nekoliko godina, a to je da nisu najbolji i najiskusniji dolazili na vodeća mjesta nego oni koji su pokazivali poltronstvo.

Što će Bećirović promijeniti u Predsjedništvu BiH?

Donijet će jednu dozu ozbiljnosti u Predsjedništvo, očekujem da će biti tačka spajanja i da će uvesti novi nivo u diplomaciju, posbeno u vidu imenovanja ambasadora. Dakle, da digne diplomatiju na jednu veću razinu.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 10:27