StoryEditor
DOBRO SE OPORAVLJA

Misionarka iz Rame u Ugandi: Mačetom me udarao po glavi i leđima, a onda je pobjegao

Piše Desk  /  29.12.2021., 18:58h
Sestra Vedrana Ljubić (61) brutalno je napadnuta 23. prosinca u samostanu u Soroti u Ugandi.

Misionarka s. Vedrana Ljubić (61) koja je 23. prosinca napadnuta u Soroti u Ugandi uspješno se oporavlja i dobro je, potvrdila je u razgovoru za Hrvatski katolički radi, prenosi Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BIH

- Bogu sam zahvalna da sam ostala na životu, da mogu ispričati što se dogodilo i zahvaliti svima koji mole za mene. Nije bilo jednostavno. Bog je sa mnom. Čujem da Hrvatska i BiH moli. Svima hvala - poručila je misionarka.

Napad se dogodio prije nego je otišla na spavanje kada u samostanu nije bilo čuvara. Napadač je s mačetom ušao u sobu i tražio je novac.   

- Špekulacije da nisam dala novac su krive. Krivo je bilo objavljeno da sam odbila dati novac. Nisam niti pomislila tražiti novac, sledila sam se od straha. Sve je to trajalo oko pet minuta. Nisam se smjela pomaknuti. Samo sam vikala i zapomagala, a kad je napadač vidio da bi mi netko mogao doći u pomoć, počeo me mačetom udarati po glavi i leđima i onda je pobjegao - ispričala je sestra Vedrana. 

Objasnila je kako je jako vikanje u opasnosti znak za pomoć, jer lokalno stanovništvo, kad im je, primjerice, domaće blago u opasnosti, jako viče, te tako prvi tko čuje, dođe. 

Tijekom napada zadobila je četiri teške ozljede. 

Nakon što je napadač pobjegao nazvao ju je radnik koji je taj dan bio slobodan, a javio se da je stigao kući. Kad mu je sestra Vedrana ispričala što se dogodilo, on je mobilizirao ljude koji su joj pomogli i odveli je u bolnicu.

Prvo su došli do policije i ondje ništa nisu mogli učiniti pa su otišli u bolnicu. Tada je uslijedio novi šok. Osim što nije bilo mjesta za pacijente, bolnica nije imala nikakvih lijekova, čak niti medicinskih rukavica za liječnike.

Nakon saniranja rana, vratila se kući i sljedećeg dana ponovno je došla u bolnicu po injekciju protiv tetanusa i antibiotike, a zbog nedostatka osnovne pomoći, medicinski materijal i lijekove kupila je sama.

Policija je danas privela dvojicu radnika koji su radili u samostanu te se sumnja da je jedan od njih napadač. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:12