Article_Top_970x250

Misija UN-a traži pozivanje Mjanmara na odgovornost zbog genocida

nad rohingya muslimanima

Misija UN-a traži pozivanje Mjanmara na odgovornost zbog genocida

ruj 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters

Posebna misija UN-a za utvrđivanje činjenica u Mjanmaru apelirala je da se traži odgovornost te zemlje u međunarodnim pravnim tijelima zbog optužbi o genocidu protiv svoje Rohingya muslimanske manjine.

Nezavisna međunarodna misija za utvrđivanje činjenica o Mjanmaru je u svom izvješću izdanom poslije dvogodišnjih istraživanja i registriranja kršenja ljudskih prava od strane sigurnosnih snaga te zemlje utvrdila da su operacije protiv Rohingya pobunjenika 2017. godine uključivale "genocidne postupke".

Kako se navodi, u tim operacijama ubijene su tisuće ljudi i više od 740.000 pripadnika Rohingya manjine bilo je primorano bježati u Bangladeš kako bi spasili život.

Misija navodi da prijetnja genocida i dalje postoji za oko 600.000 Rohingya koji su još u Mjanmaru gdje žive u očajnim uvjetima i suočeni s progonom. Zbog takve situacije vraćanje izbjeglih Rohingya natrag u njihovu zemlju je nemoguće.

Kako se navodi, druge manjine u Mjanmaru takođe su suočene sa marginalizacijom, diskriminacijom i brutalnim ponašanjem vojske.

Dnevnik.ba

Tagovi: