StoryEditor
egzodus

Misija Ujedinjenih naroda došla na kraj priče, Nagorno-Karabah napustilo više od 100.000 Armena

Piše fena  /  01.10.2023., 19:09h

Misija Ujedinjenih naroda stigla je u Nagorno-Karabah u nedjelju, izvještavaju azerbejdžanski mediji, dok je masovni egzodus etničkih Armena iz regiona nastavljen nakon munjevite azerbejdžanske vojne ofenzive prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

Misija, koju vodi visoki dužnosnik UN-a za pomoć, prvi je pristup globalnog tijela regionu u posljednjih 30 godina.

Armenija je zatražila od Svjetskog suda da naredi Azerbejdžanu da povuče sve svoje trupe iz civilnih objekata u Nagorno-Karabahu i omogući pristup Ujedinjenim narodima.

Svjetski sud, formalno poznat kao Međunarodni sud pravde, u veljači je naredio Azerbejdžanu da osigura slobodno kretanje kroz područje poznato kao koridor Lachin koji vodi u i iz regije.

Svjetska zdravstvena organizacija je u nedjelju priopćila da je više od 100.000 etničkih Armena iz Nagorno-Karabaha otputovalo u susjednu Armeniju.

- Aktivirali smo naše sisteme za hitne slučajeve i poslat ćemo stručnjake u zemlju u nizu disciplina, uključujući mentalno zdravlje, upravljanje opekotinama, osnovne zdravstvene usluge i koordinaciju u hitnim slučajevima nakon potpune procjene potreba - naveo je u priopćenju Hans Henri P Kluge, regionalni direktor Regionalne kancelarije WHO za Europu.

- Izazovi su zaista ogromni, a mi smo tu da učinimo sve što možemo - dodao je on.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 20:34