StoryEditor
BIZARNO OBJAŠNJENJE

Misija OESS-a: Nametnute odluke vraćaju povjerenje birača u izborni proces

Piše desk  /  27.03.2024., 12:22h

Odluke visokog predstavnika o nametanju zakona predstavljaju krajnju mjeru. Svaki političar koji tvrdi da želi smanjiti intervencije međunarodne zajednice mora početi od toga da bude odgovoran prema građankama i građanima ove zemlje. To znači djelovati odgovorno i osigurati održiva rješenja, zasnovana na konsenzusu i usklađena sa međunarodnim standardima u cilju poboljšanja života svih u BiH, poručuju iz OESS-a.

Odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH predstavljaju krajnju mjeru, ocijenila je Misija OESS-a u BiH u odgovoru Feni. 

"Unatoč godinama pregovora i brojim rundama diskusija, uključujući i one koje je organizirala naša Misija, vlasti u BiH nažalost do sada nisu uspjele donijeti prijeko potrebne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje su neophodne u cilju primjene preporuka ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije za unapređenje integriteta izbora",  navodi se u odgovoru.

Suštinski korak u vraćanju povjerenja građana u izborni proces

Iz Misije OESS-a poručuju da izabrani političari imaju obvezu odgovoriti na jasne želje svojih birača. Ovo uključuje izmjenu Izbornog zakona BiH kako bi se onemogućile izborne prevare i korupcija kao početni, ali suštinski korak u vraćanju povjerenja građanki i građana u izborni proces i, šire, u institucije vlasti.

Schmidtova odluka je ‘krajnja mjera‘

"Odluke visokog predstavnika o nametanju zakona predstavljaju krajnju mjeru. Svaki političar koji tvrdi da želi smanjiti intervencije međunarodne zajednice mora početi od toga da bude odgovoran prema građankama i građanima ove zemlje. To znači djelovati odgovorno i osigurati održiva rješenja, zasnovana na konsenzusu i usklađena sa međunarodnim standardima u cilju poboljšanja života svih u BiH",  poručuju iz OESS-a u odgovoru Feni.

Inače, šef Misije OESS-a u BiH je američki diplomat Brian Aggeler.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio je jučer odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH, koje, između ostalog, podrazumijevaju uvođenje skenera i videonadzora u cilju transparentnijih izbora i da se spriječi zloupotreba, komplet pravila za izbornu kampanju, a predviđeno je i sankcioniranje. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:42