Article_Top_970x250

Mišetić uzvratio Puhovskom o Šestorci i Tuđmanu: "Puhovski je taj koji želi spriječiti razgovor o presudi"

odvjetnik ante gotovine

Mišetić uzvratio Puhovskom o Šestorci i Tuđmanu: "Puhovski je taj koji želi spriječiti razgovor o presudi"

pro 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: faH

Nakon istupa Žarka Puhovskog koji je ustvrdio da u Hrvatskoj vlada atmosfera u kojoj je „zabranjeno reći da je Haški sud presudio da je Franjo Tuđman bio dio zločinačke skupine orijentirane na uništenje BiH“.

„Nitko, naravno, nije ‘zabranio’ Puhovskom da kaže što god želi. Puhovski je taj koji želi spriječiti razgovor o sadržaju presude Prliću i ostalima i o stvarnim zaključcima Haškog tribunala o Franji Tuđmanu, kako bi mogao nastaviti loviti u mutnom.“ – poručio je putem svog Twitter-profila nekadašnji odvjetnik generala Ante Gotovine, Luka Mišetić, nakon istupa Žarka Puhovskog koji je ustvrdio da u Hrvatskoj vlada atmosfera u kojoj je „zabranjeno reći da je Haški sud presudio da je Franjo Tuđman bio dio zločinačke skupine orijentirane na uništenje BiH“.

Ove riječi Puhovski je izgovorio u Zagrebu na forumu inicijative REKOM koja se zalaže da zemlje bivše Jugoslavije zajednički provedu popisivanje svih žrtava „ratova 90-tih“:

“Danas imamo predsjednika Srbije koji je bio naoružani četnik i nikada se zbog toga nije ispričao”, kazao je aktivist i profesor s Filozofskog fakulteta Puhovski u Zagrebu na Forumu tranzicijske pravde u Zagrebu, održanom uoči početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.

“S druge strane imamo predsjednicu Hrvatske koja u kandidaturi za novi mandat osuđenog ratnog zločinca tretira kao narodnog junaka, te atmosferu u Hrvatskoj u kojoj je zabranjeno javno reći da je Haški sud presudio da je Franjo Tuđman bio dio zločinačke skupine orijentirane na uništenje BiH”, ustvrdio je Puhovski na forumu kojeg su organizirali aktivisti nevladinih organizacija iz Hrvatske i Srbije.

Presuda Šestorci na koju se Puhovski poziva doista spominje predsjednika Tuđmana, ministra obrane Šuška i načelnika glavnog stožera oružanih snaga kao dio tzv. „udruženog zločinačkog pothvata“ ali, kako je istaknuo odvjetnik Mišetić u jednom prijašnjem razgovoru, ne daje nikakve dokaze za to.

„Raspravno vijeće ih je u svojoj presudi doista imenovalo članovima udruženog zločinačkog pothvata. Međutim, kao što sam objasnio u svom blogu, Raspravno vijeće nije donijelo niti jedan od onih potrebnih zaključaka – niti se pozvalo na bilo kakve konkretne dokaze – kojima bi moglo opravdati takvu tvrdnju. Žalbeno vijeće je, nažalost, odlučilo da neće ulaziti u preispitivanje tvrdnji Raspravnog vijeća vezano za predsjednika Tuđmana, ministra Šuška i generala Bobetka zato što je, navodno, njihova uloga u tom navodnom UZP-u irelevantna za utvrđivanje krivnje ili nevinosti šestorice optuženika. Time je stvorena pogrešna percepcija da je MKSJ utvrdio postojanje plana osmišljenog od strane predsjednika Tuđmana za počinjenje etničkog čišćenja bosanskih muslimana. Međutim, MKSJ nije naveo nikakve dokaze da je takav plan postojao.“ – rekao je Mišetić