StoryEditor
Pregovori o izbornoj reformi

Mišetić: SDA je doživio veliki poraz u Neumu, a Hrvati su osigurali veliku pobjedu

Piše Desk  /  30.01.2022., 12:14h
Pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH, koji se od petka vode u Neumu iza zatvorenih vrata, još nisu doveli do konkretnih rezultata, no američki i europski posrednici u subotu su potvdili kako se i dalje nadaju konačnom dogovoru.

Posebni američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i ravnateljica pri službi za vanjske poslove EU-a (EEAS) Angelina Eichhorst u Neumu su okupili čelnike nekih od najvažnijih bosanskohercegovačkih političkih stranaka a glavni im je cilj dogovor hrvatske i bošnjačke strane o novom modelu izbora članova Predsjedništva BiH te Doma naroda parlamenta Federacije BiH kao i ovlastima tog tijela, prenosi Direktno.

Domaćim je političarima nametnuta neka vrsta zabrane komuniciranja s medijima dok se pregovori ne završe a s novinarima dozirano komuniciraju samo Palmer i Eichhorst.

Slaven Raguž iz Hrvatske republikanske stranke, gostovao je u Dnevniku N1 i govorio je o pregovorima.

"Mi smo odradili sesiju sastanaka i s predstavnicima EU-a i američke i britanske ambasade prije svih pregovora gdje smo vrlo jasno smo dali do znanja ono što će se iskristalizirati u nedjelju, da do bilo kakvih izmjena izbornog zakona i dogovora neće doći osim u slučaju da međunarodna zajednica ne iskoristi svoj utjecaj nekim prijetnjama i nekim konkretnim proaktivnim koracima ne pritisne domaće aktere", rekao je i dodao:

"Malo više bi batina trebala proraditi nego mrkva, ali mislim da tu nema ni batine ni mrkve nego čisto da se stvara jedan ambijent alibi opravdanja da se dalo sve da do dogovora dođe, ali do toga neće doći jer to trenutno nikom od aktera nije u interesu. Bošnjačka politička strana je ovaj put doslovno namirisala krv želeći dokrajčiti ljudsko dostojanstvo hrvatskog naroda u BiH".

Mišetić: Poraz SDA

Na društvenim mrežama na ovu temu oglasio se i poznati hrvatski odvjetnik Luka Mišetić, najpoznatiji kao odvjetnik generala Ante Gotovine u Haagu. 

Reagirao je na objavu bh. redatelja Dine Mustafića koji je poručio da "ne postoji spin koji će moći opravdati bilo kakav pristanak na zahtjeve HDZ-a koji instalira zakonski aparthejd u izbornom procesu" te da "tu činjenicu sakrivati agendom ‘patriotizma‘ jeste naivno i u to nitko neće povjerovati".

"Izetbegovićev otac je na sličan način pokleknuo pred bošnjačkim nacionalističkim i ‘građanskim‘ pritiscima i povukao se iz Cutileirovog plana za Bosnu u ožujku 1992. Možda će Bakir krenuti očevim stopama i pokleknuti pred ‘građanskim‘ pritiscima. Što bi moglo poći po zlu?", objavio je na Twitteru Mišetić. 

Na to su mu neki napisali da je to moguća otvorena ili poluotvorena prijetnja. "Bosancima nakon 30 godina ponovno prijetnje iz Hrvatske i Srbije...". 

Mišetić nije ostao dužan. 

"Malo ste zbunjeni. 30 godina kasnije uloge su zamijenjene. Danas je isključivo bošnjačka/‘građanska‘ strana ta koja otvoreno prijeti ratom kako bi spriječila ‘odcjepljenje‘. Tko kome prijeti?", objavio je Mišetić uz poveznicu teksta s izjavom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića: "Ako stranci ne zaustave Dodika - mi ćemo!".

No najzanimljivija objava došla je poslije toga. 

"Uz ili bez dogovora, SDA je doživio veliki poraz u Neumu, a Hrvati su osigurali veliku pobjedu koja će imati dugoročne posljedice. Detalji će biti poznati kasnije, ali za sada je SDA odlučila da neće pustiti da Izetbegovićeve loše vijesti procure", dodao je odvjetnik.  

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:11