StoryEditor
hrvatski odvjetnik s američkom adresom

Mišetić: S UZP-om se manipulira u svrhu demoniziranja Hrvata u BiH

Piše desk  /  05.11.2022., 07:19h

Navodi kako su Hrvati u SAD-u itekako upoznati s položajem Hrvata u Bosni i Hercegovini i da će i dalje nastaviti pomagati na različite načine koliko budu u mogućnosti.

Iz Sjedinjenih Američkih Država javio nam se odvjetnik Luka Mišetić, koji je u Haaškom sudu branio hrvatskog generala Antu Gotovinu. Ovaj hrvatski pravnik odlično je upućen u političku situaciju u BiH pa se osvrnuo na Schmidtovu intervenciju, službenu politike Hrvatske prema BiH, a komentirao je i zašto se s pojmom Udruženog zločinačkog poduhvata manipulira na štetu Hrvata u BiH, prenosi RTV Herceg-Bosne.

Na početku razgovora osvrnuo se na nedavne izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije od strane Visokog predstavnika. Smatra kako Schmidt nije imao izbora, jer bi Hrvati bili pretvoreni u nacionalnu manjinu i time bi se prekršio Daytonski mirovni sporazum. A presudnu ulogu oko njegova poteza imao je SAD.

Navodi kako su Hrvati u SAD-u itekako upoznati s položajem Hrvata u Bosni i Hercegovini i da će i dalje nastaviti pomagati na različite načine koliko budu u mogućnosti. 

Ključnu ulogu u promjeni stavova unutar Međunarodne zajednice i američke administracije oko političke situacije u BiH imao je, prema Mišetićevim riječima službeni Zagreb. Ističe kako i Hrvatska vlada i predsjednik Milanović moraju biti i dalje aktivni, kao i vodstvo Hrvata u BiH. Jer kako stvari stoje, drama oko pokušaja oduzimanja prava Hrvata i dalje nije završila.

Mišetić kao najveću pogrešku bošnjačke politike u argumentaciji oko izbornih pravila navodi to što oni smatraju da obična većina u demokraciji uvijek mora pobijediti i vladati, što nije slučaj u svakoj demokratskoj zemlji.

Osvrnuo se i na Komšićevo protivljenje sudjelovanju Hrvatske vojske u sklopu mirovnih misija NATO-a i EUFOR-a u BiH. Naglasio je kako nikakvih pravnih prepreka za to nema, a podsjetio i važnost uloge hrvatskh snaga u oslobađanju BiH.

Nakon haaške presude šestorici Hrvata čelnika i zapovjednika iz Herceg-Bosne, Hrvatima u BiH se često od bošnjačkog političkog, akademskog i medijskog mainstreama nameće kolektivna krivnja kroz termin Udruženog zločinačkog poduhvata. Mišetić odbacuje takve kvalifikacije i navodi kako se s tim pristupom samo pokušava demonizirati hrvatski narod.

Zaključio je kako se time dodatno narušavaju međunacionalni odnosi kao i izgradnja zajedničke države te da se takve apsurdne optužbe ne bi smjele koristiti u političke svrhe.

Pogledajte više u videu u nastavku:

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 13:08