StoryEditor
RASPRAVA NA TWITTERU

Mišetić raskrinkao Mujanovićevu podvalu da je Plenković donio odluku o odlikovanju Schmidta početkom 2020. godine

Piše desk  /  01.02.2023., 20:10h

Ugledni američki odvjetnik te pravni stručnjak Luka Mišetić na Twitteru je raskrinkao podvalu politologa Jasmina Mujanovića o tome da je aktualni visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, Christian Schmidt, dobio odlikovanje Republike Hrvatske tijekom 2020. godine te da ga je odlikovao hrvatski premijer Andrej Plenković.

Naime, kako je objavio Mišetić, Schmidta je Redom Ante Starčevića odlikovao još 2013. godine tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović, piše Hrvatski Medijski Servis.

Mujanović je Schmidta optužio da je otvoreno lagao Donjem domu britanskog parlamenta (tijekom saslušanja o stanju u BiH) o tome kada je od hrvatske vlade primio orden Ante Starčevića. Ovaj politolog također je napisao da postoji snimka koja dokazuje da Schmidt  odlikovanje prima u siječnju 2020. Mujanović je svoj tweet zaključio tim da je upravo Schmidtovo ime procurilo u javnost kao kandidata za visokog predstavnika u prosincu 2020., ali  da sam Schmidt tvrdi da je “sporno” odlikovanje dodijeljeno 2012. godine.

 U sljedećem tweetu politolog probošnjačke provenijencije Mujanović napisao je da prilaže dokaz s Facebook stranice Christiana Schmidta na kojoj je, kako kaže, objavljeno da Schmidt 16. siječnja 2020. prima visoko odlikovanje od Vlade RH.

Mujanović je istaknuo i da se ovdje radilo o čistoj Schmidtovoj laži dok ga je Alicia Kearns (članica britanskog parlamenta iz Konzervativne stranke i predsjednica međustranačkog parlamentarnog povjerenstva grupe za Bosnu i Hercegovinu) izravno ispitivala, o kako kaže, zabrinutosti u vezi sa sukobom interesa kao visokog predstavnika.

I dosta, na Schmidtovoj Facebook stranici još uvijek postoji objava od 16. siječnja 2020. godine iz koje je razvidno da mu hrvatski premijer Andrej Plenković u prostorijama hrvatskog veleposlanstva u Berlinu uručuje odlikovanje Redom Ante Starčevića.

Na Schmidtovom Facebooku stoji da mu je odlikovanje dodijeljeno zbog dugoročne posvećenosti neovisnosti Republike Hrvatske tijekom 90-ih godina kao izvjestitelja frakcije CDU/CSU u Odboru za vanjske poslove njemačkog parlamenta za zemlje Zapadnog Balkana.

Na Facebooku je prenešen i dio Schmidtove izjave prilikom preuzimanja odlikovanja. On je tada naglasio da je setan što je Njemačka početkom 90-ih uspjela doprinijeti državnosti Republike Hrvatske. Također, naglasio je da je Hrvatska danas ugledna članica NATO-a i Europske unije kao i da prvi puta predsjeda Vijećem Eurospke unije.

-Velika mi je čast primiti orden “Ante Starčevića”. Hvala puno Republici Hrvatskoj na ovoj nagradi, kazao je tada Schmidt.

Međutim, i Schmidt je u obraćanju britanskim parlamentarcima kazao, a na što su upozorili i ostali korisnici Twittera, da je odlikovanje dobio 2012. godine, ali da ga tada nije mogao primiti jer je bio član njemačke vlade pa je svečanost dodjele upriličena upravo u siječnju 2020. godine.

Nakon toga, na Twitteru se oglasio Mišetić koji je raskrinkao Mujanovićevu manipulativnu podvalu.

Mišetić je podsjetio da je Mujanović napisao da je Schmidt “bezobrazno lagao” britanskom parlamentu. Međutim, Mišetić piše da je Schmidt u svom obraćannu uglavnom bio u pravu, ali da je odluka o njegovom odlikovanju donesena 2013. godine dok je hrvatski predsjednik bio Ivo Josipović.

 Mišetić je na Twitteru objavio odluku o odlikovanju iz Narodnih novina (službeno glasilo Repubblike Hravtske, nap. au.).

U Narodnim novinama stoji da je Josipović, na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja, donio “Odluku o dodjeli odlikovanja redom Ante Starčevića za osobiti doprinos u uspostavi i izgradnji suverene hrvatske države te promociji vanjskopolitičkih interesa Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj i u svijetu” kojim su odlikovani Hartmut Koschyk i Christian Schmidt. Odluka datira 22. travnja 2013. godine.

Odluku o dodjeli odlikovanja redom Ante Starčevića za Christiana Schmidta koju potpisuje bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović

U drugom odvojenom tweetu Mišetić piše da je Schmidt britanskim parlamentarcima objasnio da nije mogao primiti nagradu 2013. dok je bio na državnoj dužnosti.

-Tako ju je dobio 2020. nakon odlaska iz njemačke vlade, napisao je Mišetić.

Dakle, iz navedenoga je razvidno da Plenkovićeva vlada nema ništa s ovim odlikovanjem te eventualnom povezanošću tog odlikovanja s imenovanjem Schmidta na dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:37