StoryEditor

Miroslav Lajčak novi specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan?

Piše D  /  15.02.2020., 12:02h

Prema informacijama do kojih su stigli mediji, Borrell će ministrima predstaviti plan za imenovanje specijalnog predstavnika EU za Zapadni Balkan, saznaju Vijesti.ba.

Već duže vremena se govori o jednoj takvoj ideji, a sada je, čini se, došlo vrijeme i za realizaciju ideje.

U ponedjeljak se održava sastanak Vijeća za vanjske poslove EU, kojim predsjedava ovaj španjolski diplomat, te će Borrell na tom sastanku ministrima predstaviti plan.

Iako još uvijek nema službene potvrde tko bi mogao biti taj predstavnik i koja bi točno bila njegova uloga, za sada se u javnosti spominje samo jedno ime – Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Još uvijek nije poznato kakva će biti njegova uloga i hoće li biti nadležan za cijeli Zapadni Balkan ili samo za područje BiH i Kosova, ali izvori iz Bruxelluxa kažu da će mu prioritet biti dijalog između Beograda i Prištine.

Ako u ponedjeljak dođe do dogovora oko ovog pitanja, specijalni predstavnik za Zapadni Balkan bi svoj mandat trebao započeti krajem godine nakon što se prođu sve procedure za njegovo službeno imenovanje, prenose Vijesti.ba.

Dnevnvik.ba

17. travanj 2024 06:42