Article_Top_970x250

Miroslav Lajčak novi specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan?

bivši visoki predstavnik u BiH

Miroslav Lajčak novi specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan?

velj 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, sastat će se u ponedjeljak s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU.

Prema informacijama do kojih su stigli mediji, Borrell će ministrima predstaviti plan za imenovanje specijalnog predstavnika EU za Zapadni Balkan, saznaju Vijesti.ba.

Već duže vremena se govori o jednoj takvoj ideji, a sada je, čini se, došlo vrijeme i za realizaciju ideje.

U ponedjeljak se održava sastanak Vijeća za vanjske poslove EU, kojim predsjedava ovaj španjolski diplomat, te će Borrell na tom sastanku ministrima predstaviti plan.

Iako još uvijek nema službene potvrde tko bi mogao biti taj predstavnik i koja bi točno bila njegova uloga, za sada se u javnosti spominje samo jedno ime – Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Još uvijek nije poznato kakva će biti njegova uloga i hoće li biti nadležan za cijeli Zapadni Balkan ili samo za područje BiH i Kosova, ali izvori iz Bruxelluxa kažu da će mu prioritet biti dijalog između Beograda i Prištine.

Ako u ponedjeljak dođe do dogovora oko ovog pitanja, specijalni predstavnik za Zapadni Balkan bi svoj mandat trebao započeti krajem godine nakon što se prođu sve procedure za njegovo službeno imenovanje, prenose Vijesti.ba.

Dnevnvik.ba