StoryEditor

Miro Kovač: ‘Pozvao sam Plenkovića na sučeljavanje, ne znam zašto ne želi‘

Piše D  /  09.03.2020., 03:03h

Na samom početku Miro Kovač je prokomentirao izjavu osječko-baranjskog župana i kandidata za potpredsjednika HDZ-a Ivana Anušića koji je za RTL Danas rekao da rejting HDZ-u pada zbog Kovačeve alternative, odnosno zbog prepucavanja na račun suprotnog tima.

"Prije pet godina bio sam šef pobjedničkog stožera za izbore za predsjednika Republike. Tada smo pobijedili. Da smo izgubili, sakrio bi se u mišju rupu i ne bi puno komentirao. Anušić je vodio gubitnički stožer. Predsjednik toga pobjedničkog stožera prije pet godina bio je tadašnji šef stranke, ovaj put je Plenković bio šef političkog, a Anušić organizacijskog stožera i sad su gubitnici. Da sam potučen u matičnoj županiji od Škore, sakrio bih se u mišju rupu", rekao je.

Napomenuo je da je statut HDZ-a prije dvije godine pisao savjetnik Andreja Plenkovića, "pod njegovom paskom". Smatra da se mogao usvojiti prijedlog da se na unutarstranačke izbore ide šest mjeseci nakon parlamentarnih, ali to se nije usvojilo.

"Išlo se ciljano na ovakav datum, imamo natjecanje. Kad pobijedimo, zajedno ćemo se boriti na parlamentarnim izborima. Nisam bio u položaju da vodim HDZ na EU izborima, nisam sastavljao liste, nisam vodio kampanju za predsjednika republike. Uvijek je odgovoran trener, a ja to nisam bio. Kad sam to bio, pobijedio sam. Bitni su rezultati.  Nemojte se vi brinuti o stvarima u HDZ-u", kazao je Kovač i ponovio da je pozvao premijera na sučeljavanje, no ne zna zašto on to ne želi.

Komentirajući što konkretno zamjera Andreju Plenkoviću i kako vidi HDZ, Kovač je istaknuo da HDZ vidi kao stranku u kojoj predsjednik i vodstvo komuniciraju aktivno s članstvom i ne donose odluke svojevoljno.

Smatra da HDZ trenutno ne spada u desni centar jer je "otišao ulijevo". Napomenuo je da je nakon raskida koalicije s Mostom bio za nove izbore, a nije bio za to "da HNS dobije obrazovanje".

"Razriješen sam s mjesta međunarodnog tajnika zbog verbalnog delikta, jer nikad nisam bio ulizica, imam svoje mišljenje, i Tuđmanu sam govorio svoje mišljenje", naglasio je Kovač.

Istaknuo je da vlast još "nije uspjela zemlju pretvoriti u zemlju koja potiče kreativnost i u kojoj se može sa svojim novcima korektno živjeti" te da "nijedna generacija do sad nakon Domovinskog rata nije uspjela sebe žrtvovati i promijeniti stvari u Hrvatskoj".

Spreman je, kaže, provesti reforme iako bi izgubio izbore.

Prokomentirao je i spaljivanje krnje gay para s udomljenim djetetom ističući da sloboda govora mora biti jednaka za sve.

"To je najbolji primjer kako se ne bi trebalo postupati u demokraciji. Ako imamo satiru, maškare, pogledajte malo po svijetu... Kad imate takvu satiru, onda HDZ zauzima stav SDP-a, a kad imate satiru s drugim motivima, kad Isus siluje Magdalenu ili novine s karikaturama, onda se to tolerira. Ja sam demokrat, borim se za slobodu govora. Ako su maškare, onda su maškare, satira je satira, sviđalo se to nekom ili ne", rekao je Kovač za N1.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:24