Article_Top_970x250

MIRIS SMEĆA ŠIRI SE HERCEGOVINOM Ljubuški više neće imati gdje odlagati otpad

uborak zatvoren za ljubušake

MIRIS SMEĆA ŠIRI SE HERCEGOVINOM Ljubuški više neće imati gdje odlagati otpad

srp 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Deponija Uborak

JP Deponija d.o.o. Mostar obavijestila je čelnike Grada Ljubuškog da više neće moći odlagati otpad na tom regionalnom odlagalištu.

Gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić o tome je razgovarao s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo u Sarajevu, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

- To je sada veliki problem za Grad Ljubuški i naše građane, jer nemamo drugu lokaciju za odlaganje otpada u skladu sa zakonskim propisima. Deponija u Mostaru koncipirana je kao regionalna i mi smo radili na tom principu. Također, ne znamo zbog čega je došlo do ovakve odluke JP Deponija d.o.o. Mostar jer smo proteklih godina uredno izmirivali sve obaveze, a otpad koji dolazi iz Ljubuškog isključivo je komunalni - kazao je Barbarić.

Ministrica Đapo informirala je gradonačelnika Barbarića da je prilikom posjete Mostaru zatražila pojačan inspekcijski nadzor i insistirala na hitnom rješavanju problema zbrinjavanja komunalnog otpada.

Također je naglasila da se ovih dana očekuje početak rada regionalne deponije u Livnu koja bi mogla biti rješenje i za Ljubuški.

Gradonačelnik Barbarić je ministricu Đapo upoznao i s tekućim projektima i planovima za razvoj i unapređenje turizma u ovom gradu i najavio projekte zaštite područja Trebižata te skoru realizaciju projekta obnove starog grada i kule hercega Stjepana, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250