StoryEditor

Miralem Berbić osuđen na tri godine zatvora

Piše D  /  19.05.2021., 02:05h

Berbića optužnica tereti da je 29. kolovoza 2014. napustio BiH s namjerom da se pridruži stranim formacijama koje su se borile protiv legitimnih vojnih snaga u Siriji, gdje se pridružio jedinici Gorana Pavlovića koja se borila na strani ISIL-a, nakon čega su ga zarobile kurdske snage.

Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je kazao da je sudjelovao u analizi videa “Ponos je u džihadu” koji je objavljen na internet stranici “Vijesti ummeta”, a koji je rađen u produkciji “Alhayat Media centra”, o čemu su načinjene službene zabilješke.

U sudnici su svojevremeno prikazni videomaterijal i screenshotovi fotografija koje su istražitelji rezali s ovog videa, a svjedok je rekao da su utvrdili kako se na materijalu pojavljuje 11 državljana BiH, kao i da je jedan dio poginuo u Siriji, jedan deportiran u BiH, a neki se nalaze u sirijskim zatvorima.

Na snimci i fotografijama, prema riječima svjedoka, nalazi se optuženi koji u ruci drži pušku, potom Jasmin Keserović koji je sa Berbićem deportiran u BiH i protiv kojeg je u tijeku suđenje za terorizam, Edin Alijev koji se nalazi u zatvoru u Siriji, zatim Nermin Šabić, Nihad Berković, te Ines Midžić, kao i da se njihov identitet utvrđivao na osnovu razmjene sa partnerskim agencijama i izjavama svjedoka.

Ališić i Labidi su zajedno s Berbićem deportirani u BiH te su protiv obojice u toku odvojeni postupci zbog ratovanja u Siriji.

Berbić nije prisustvovao izricanju prvostupanjske presude iz medicinskih razloga, kako je objasnila sutkinja Džemila Begović.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:03