Article_Top_970x250

Minneapolis - Policiji zabranjena upotreba stiska vrata i gušenja osumnjičenih

nakon brutalnog ubojstva georga floyda

Minneapolis - Policiji zabranjena upotreba stiska vrata i gušenja osumnjičenih

lip 05, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sporazum, koji će biti na snazi na sudu, zahtijeva od bilo kojeg djelatnika policije, bez obzira na dužnost ili čin, da odmah prijavi svom zapovjedniku ili nadređenom upotrebu sile - gušenja ili stiska.

Pregovarači grada Minneapolisa dogovorili su s predstavnicima države da se zabrani policiji upotreba stiska i gušenja nad osumnjičenim te zahtijevaju od policije da prijave i interveniraju kada pripadnik policije bude svjedok neovlaštene uporabe sile.

To su dio dogovora između pregovarača i Odjela za ljudska prava Minnesote, koji je ovoga tjedna pokrenuo istragu o građanskim pravima kao odgovor na smrt Georgea Floyda. Očekuje se da će Gradsko vijeće sporazum odobriti kasnije u petak.

Sporazum, koji će biti na snazi na sudu, zahtijeva od bilo kojeg djelatnika policije, bez obzira na dužnost ili čin, da odmah prijavi svom zapovjedniku ili nadređenom upotrebu sile - gušenja ili stiska, javio je AP, prenosi Fena.

Svaki policajac koji vidi drugog policajca da počini bilo kakvu neovlaštenu upotrebu sile, uključujući bilo kakav pritisak na vrat osumnjičenog, mora intervenirati usmeno, pa čak i fizički.

Ako to ne urade, bit će podložni istoj disciplinskoj mjeri kao da su i sami upotrijebili prekomjernu silu nad osumnjičenim.

Dnevnik.ba